ŠPANIJA SUSPENDUJE VLADU KATALONIJE: Uklanjaju se regionalni lideri, vlast preuzima vlada u Madridu
Foto: AP

kriza se nastavlja

ŠPANIJA SUSPENDUJE VLADU KATALONIJE: Uklanjaju se regionalni lideri, vlast preuzima vlada u Madridu

Planeta -

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da španska vlada ne ukida autonomiju Katalonije, ali će suspendovati regionalnu vladu i ukloniti regionalne lidere koji su prekršili zakone, javljaju agencije.

On je rekao i da je bilo neizbežno da španska vlada primeni Član 155 Ustava iako to nije želela, javlja Rojters.

Premijer Španije je rekao da će ovlašćenja katalonske administracije biti preneta na centralnu vladu i da želi da ograniči ovlašćenja katalonskog parlamenta.

Rahoj je rekao i da traži dozvolu da raspusti katalonski parlament i raspiše preveremene izbore u tom regionu u roku od šest meseci.

Rahoj je izjavio i da su podaci o stanju katalonske ekonomije zabrinjavajući i da bi ona mogla da oslabi za 30 odsto ukoliko bi bila nazavisna.

Ovo je prvi put da je centralna vlada Španije u Madridu primenila član 155 Ustava kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes".

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track