Najnovije vesti

KUKASTI KRST IZNAD VRATA: Kancelarije AfD i FDP u nacističkoj zgradi
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ULTRADESNIČARI

KUKASTI KRST IZNAD VRATA: Kancelarije AfD i FDP u nacističkoj zgradi

Planeta

Novoizabrani poslanici liberalne Partije slobodnih demokrata (FDP) i ultradesničarske Alternative za Nemačku (AfD) dobili su kancelarije u zgradi u kojoj se nalazilo sedište nacističkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Navodi se da se iznad vrata pojedinih kancelarija poslanika ove dve stranke, koji će danas prisustvovati prvoj sednici Bundestaga u novom sazivu, nalaze u meremeru ugravirani kukasti krstovi.

Bundestag je morao da pronađe dodatni kancelarijski prostor zbog toga što je broj poslanika porastao na 709 u odnosu na 630, koliko ih je bilo u prethodnom sazivu, kao posledicu složenog nemačkog izbornog zakona i variranja broja poslanika nakon svakog izbornog ciklusa.

Navodi se da je u zgradi u kojoj će biti kancelarije poslanika FDP i AfD nekada bilo smešteno i Ministarstvo pravosuđa komunističke Istočne Nemačke i da su svastike bile zamaskirane sve do 1988. godine kada su tokom renoviranja zgrade ponovo otkrivene.

Ovo neće biti prvi put da se poslanici smeštaju u kancelarije u toj zgradi, pošto je u prethodnom sazivu Bundestaga oko 30 predstavnika konzervativnog saveza Hrišćanskodemokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel i sestrinske bavarske Hrišćanskosocijalne unije bilo tu smešteno.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...