(VIDEO) POVRATAK NA MESTO ZLOČINA: Žene optužene za ubistvo Kimovog brata doveli vezane na aerodrom
Foto: AP, Foto: AP

REKONSTRUKCIJA UBISTVA

(VIDEO) POVRATAK NA MESTO ZLOČINA: Žene optužene za ubistvo Kimovog brata doveli vezane na aerodrom

Planeta -

Dve žene optužene za ubistvo Kim Džong-nama, polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong-una, obišle su danas malezijski aerodrom u invalidskim kolicima i u pratnji obezbeđenja, noseći pancir prsluke i s lisicama na rukama, u okviru sudske posete mesta gde se napad odigrao.

Indonežanka Siti Aisjah (25) i Vijetnamka Doan Ti Huong (28) optužene su da su ubile Kim Džong-nama poprskavši mu lice nervnim agensom "VX" na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara ove godine.

Njih dve su dovedene na aerodrom u okviru posete sudskih zvaničnika, predvođene sudijom Azmijem Arifinom i u pratnji više od 100 policajaca i desetak novinara tokom posete čiji je cilj da se ispitaju događaji koji su se odvijali pre, tokom i nakon ubistva.

Poseta aerodromu uključivala je obilazak različitih lokacija na kojima su dve žene viđene na snimcima koji su prikazani na sudu ranije ovog meseca.

To uključuje restoran gde je Siti Aisjah viđena kako se sastala sa muškarcem koji nije idetifikovan, toaletima gde su policijski svedoci rekli da su dve žene otišle nakon napada na Kim Džong-nama, kliniku gde je žrtva tražila zdravstvenu pomoć i taksi stanicu gde su osumnjičene viđene nakon napada.

Rojters prenosi da Huong delovala kao da joj je pozlilo tokom posete dok je Siti Aisjah briznula u plač.

Za obe žene obezbeđena su invalidska kolica.

Snimci događaja prikazuju kako Huong prilazi Kimu i prska njegovo lice, a potom beži, dok se Siti Aisjah ne vidi tokom napada, ali ju je identifikovao policijski svedok kao osobu koja je pobegla u drugom pravcu.

Snimci takođe prikazuju dve žene kako odlaze u odvojene toalete da operu ruke.

Poseta aerodromu usledila je u vreme kada je suđenje ušlo u treću nedelju, a do sada je svedočilo 12 svedoka.

Kako je ranije preneto, tragovi nervnog agensa, koji je korišćen za ubistvo Kima Džong-nama pronađeni su na odeci dve žene kojima se sudi za njegovo ubistvo.

Južna Koreja i SAD smatraju da režim severnokorejskog lidera stoji iza napada, dok je Severna Koreja to demantovala.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track