PUTIN O RUSU KOJI JE POMOGAO DA SRBIJA BUDE SRUŠENA: Njegova lobanja je prazna, on je ministar bez mozga!
Foto: Printscreen/ Youtube

PUTIN O RUSU KOJI JE POMOGAO DA SRBIJA BUDE SRUŠENA: Njegova lobanja je prazna, on je ministar bez mozga!

Planeta -

Bivši šef ruske diplomatije od 1990. do 1996. godine Andrej Kozirjev, koji od 2012. živi u Americi, u Majamiju, odgovorio je žestoko na kritiku predsednika Rusije Vladimira Putina izrečenu na prošlonedeljnom međunarodnom politikološkom forumu „Valdaj“ u Sočiju.

Naime, na tom skupu profesor Talinskog univerziteta Rejn Mulerson podsetio je na susret bivšeg američkog predsednika Ričarda Niksona i Kozirjeva u novembru 1993. u Moskvi. Tada je Kozirjev rekao da Rusija nema definisane nacionalne interese nego samo opšteljudske. Nikson se začudio i zaklimao glavom.

Na tu priču Putin je reagovao komentarom da to samo govori da je Nikson imao glavu, a da je Kozirjev nije imao.

– Imao je Kozirjev samo lobanju, ali praznu, bez mozga – kazao je Putin, što je izazvalo smeh u dvorani.

Odgovarajući Putinu, Kozirjev nije negirao reči koje je izgovorio pred Niksonom, ali je za američki „Insajder“ pokušao da dokaže da je bolje radio.

– Rusija je kulturna i razvijena zemlja i njeni nacionalni interesi se usaglašavaju sa opšteljudskim kao i u drugim demokratskim zemljama. Mi smo stvarali Savez nezavisnih država, nismo ratovali sa bratskom Ukrajinom, prijateljevali smo sa najrazvijenijim zemljama Evrope i Amerikom, nismo bili pod sankcijama – kazao je Kozirjev i dodao da je sada Rusija daleko od demokratije.

foto: Profimedia

– Rusi nisu umirali ratujući na strani diktatora u Siriji. Reci ko ti je prijatelj, pa ću kazati ko si ti i imaš li ti glavu. Interesi Rusije su u suprotnosti sa interesima režima i njenim liderima kojima je lobanja okrenuta nazad u KGB.

O bivšem ministru Kozirjevu, koji se proslavio kao američki sluga, govorio je Mihail Genadjevič Deljagin, jedan od najpoznatijih ruskih ekonomista i direktor Instituta za proučavanje problema globalizacije. Deljagin je u knjizi „Lučonoše tame“ nazvao Andreja Kozirjeva „ubeđenim izdajnikom domovine“.

– Sadašnji penzioner iz Majamija Kozirjev biće zapamćen po sramotnoj ulozi u ispunjavanju zadataka koje je dobijao od Vašingtona. On se u to vreme osećao vlasnikom ruske spoljne politike. On se tako dodvoravao Amerikancima, da je sve više bilo onih koji su tražili od Jeljcina da ga smeni sa mesta ministra – piše Deljagin.

– Skoro svaki Amerikanac i oni iz Zapadne Evrope su sugerisali ruskom predsedniku da ostavi Kozirjeva na mestu šefa diplomatije. Čak se i sam Jeljcin zapitao što se oni toliko brinu za Kozirjeva.

NAJPOZNATIJI KAO MISTER "DA"

Direktor Instituta za izučavanje Balkana dr Konstantin Nikiforov smatra da je Kozirjev sa entuzijazmom ponavljao za Amerikancima sve njihove optužbe na račun Slobodana Miloševića. Kozirjev, koga su zvali Mister Da, 1992. bio je inicijator da se Rusija pridruži sankcijama protiv Srbije i Crne Gore. On je smatrao srpsko rukovodstvo „nacional-komunističkim“. Aktivno je učestvovao i podržavao formiranje Haškog tribunala.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Kuma dala alibi Zoranu Marjanoviću!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track