VELIKA BORBA U ILINOISU: Srbi opet dovode Kenedijeve na vlast?
Foto: Printscreen

Izborna trka

VELIKA BORBA U ILINOISU: Srbi opet dovode Kenedijeve na vlast?

Planeta -

Za mesto guvernera bore se bogataši Kris Kenedi, Džej Bi Pricker i Brus Rauner, a pobednika bi mogla da odluči velika srpska zajednica iz Čikaga

ČIKAGO - U američkoj saveznoj državi Ilinois počela je najskuplja izborna trka u američkoj istoriji - za mesto guvernera bore se milijarderi Kris Kenedi, Džej Bi Pricker i Brus Rauner.

Kako je u toj državi najbrojnija srpska zajednica, moguće je da će baš od glasova naših zemljaka iz Čikaga zavisiti da li će se član moćne političke dinastije Kenedi ponovo naći na jednoj od važnih državnih funkcija.

foto: Profimedia

Fotelja Roda Blagojevića

Borba za mesto guvernera, na kojem je pre hapšenja 2009. bio i Srbin Rod Blagojević, nije uobičajena trka baš zbog količine novca koju ulažu u kampanju. Trojica kandidata - Kris Kenedi, sin Roberta Kenedija i bratanac ubijenog predsednika Džona Kenedija, Džej Bi Pricker, naslednik lanca hotela „Hajat“, i Brus Rauner, nekadašnji biznismen i sadašnji guverner - zajedno su prikupili više od 100 miliona dolara, a za prvih devet meseci ove godine već su potrošili trećinu tog novca.

- Ukoliko se ovaj trend trošenja nastavi, ovo bi apsolutno mogla da bude najskuplja trka za guvernera. Potrebno je da obori rekord izbora za guvernera u Kaliforniji 2010, kada su kandidati potrošili oko 280 miliona dolara - rekao je Kolin Vilson, direktor za političke podatke Kampanje za političke reforme Ilinoisa.

foto: Reuters

Ogorčeni zbog para

Zanimljivo je da je Rauner, inače republikanac, potrošio 60 miliona dolara svog novca na izborima 2014. Upravo zbog toga se očekuje da će sličan stil trošenja novca imati i ovog puta. Kenedi, član jedne od najbogatijih porodica u SAD, poručio je da su „svi ogorčeni zbog novca koji se troši na izbore“, ali da „moraju da odgovore“ Rauneru i republikancima. Pricker, čije se bogatstvo procenjuje na 3,4 milijarde dolara, odlučio je da potpuno samostalno finansira kampanju.

foto: Profimedia

Nove informacije

DOKUMENTA O UBISTVU

Hiljade dosad poverljivih dokumenata o istrazi ubistva američkog predsednika Džona Kenedija od sutra će biti dostupne javnosti po naređenju sadašnjeg šefa Bele kuće Donalda Trampa. Kako pišu američki mediji, očekuje se da će se saznati više o putovanjima ubice Lija Harvija Osvalda.

Kurir / E.K.

Foto: Printscreen, Profimedia, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track