SPREMAJU SE ZA PANDEMIJU SMRTONOSNOG VIRUSA: Raširiće se brže nego što mislimo
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

EPIDEMIJA EBOLE

SPREMAJU SE ZA PANDEMIJU SMRTONOSNOG VIRUSA: Raširiće se brže nego što mislimo

Planeta -

Svetske finansijske vođe održale su vežbu pripreme za borbu protiv smrtonosnog virusa koji bi mogao da se raširi svetom "pre nego to očekujemo".

Na godišnjem sastanku Svetske banke u Vašingtonu održana je simulacija pandemije ebole. Stručnjaci su izjavili da je vežba znak sve veće svesti o povećanoj pretnji pandemije i van zdravstvenog sektora.

foto: Profimedia

"Ebola će se definitivno ponoviti"

Direktor za zdravlje, prehranu i populaciju Tim Evans je izjavio da je motiv za održavanje vežbe "haotičan i užasavajuće nedelotvoran" odgovor na epidemiju ebole 2014, koja je u zapadnoj Africi ubila više od 11.000 ljudi.

"Shvatili smo da se smišljaju rešenja u hodu, i mi smo to činili. Banka želi da se odmakne od istorije panike i zanemarivanja i pripremi se za stopostotnu verovatnoću da će se ebola ponoviti. Verovatno ranije nego što očekujemo", rekao je Evans.

Smrtonosne bolesti šire se brže nego ikada

Epidemije smrtonosnih bolesti u svetu danas se šire brže nego ikada i sve ih je teže predvideti. Tako je kuga na Madagaskaru odnela 106 života, a u Ugandi je nedavno virus Marburg, sličan eboli, ubio jednu osobu i ugrozio čitave zajednice.

Simulacija pandemije ebole u Vašingtonu trajala je 90 minuta, a naglasak je bio na potrebi za brzim deljenjem tačnih informacija i čvrstom saradnjom vlade i institucija.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje na granici sa Srbijom! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track