Najnovije vesti

SPREMAJU SE ZA PANDEMIJU SMRTONOSNOG VIRUSA: Raširiće se brže nego što mislimo
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

EPIDEMIJA EBOLE

SPREMAJU SE ZA PANDEMIJU SMRTONOSNOG VIRUSA: Raširiće se brže nego što mislimo

Planeta

Svetske finansijske vođe održale su vežbu pripreme za borbu protiv smrtonosnog virusa koji bi mogao da se raširi svetom "pre nego to očekujemo".

Na godišnjem sastanku Svetske banke u Vašingtonu održana je simulacija pandemije ebole. Stručnjaci su izjavili da je vežba znak sve veće svesti o povećanoj pretnji pandemije i van zdravstvenog sektora.

foto: Profimedia

"Ebola će se definitivno ponoviti"

Direktor za zdravlje, prehranu i populaciju Tim Evans je izjavio da je motiv za održavanje vežbe "haotičan i užasavajuće nedelotvoran" odgovor na epidemiju ebole 2014, koja je u zapadnoj Africi ubila više od 11.000 ljudi.

"Shvatili smo da se smišljaju rešenja u hodu, i mi smo to činili. Banka želi da se odmakne od istorije panike i zanemarivanja i pripremi se za stopostotnu verovatnoću da će se ebola ponoviti. Verovatno ranije nego što očekujemo", rekao je Evans.

Smrtonosne bolesti šire se brže nego ikada

Epidemije smrtonosnih bolesti u svetu danas se šire brže nego ikada i sve ih je teže predvideti. Tako je kuga na Madagaskaru odnela 106 života, a u Ugandi je nedavno virus Marburg, sličan eboli, ubio jednu osobu i ugrozio čitave zajednice.

Simulacija pandemije ebole u Vašingtonu trajala je 90 minuta, a naglasak je bio na potrebi za brzim deljenjem tačnih informacija i čvrstom saradnjom vlade i institucija.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje na granici sa Srbijom! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...