U OVIM ZEMLJAMA ĆETE SE NAJLAKŠE ZAPOSLITI: U nekima možete naći i više poslova odjednom
Foto: Profimedia

najbolji uslovi

U OVIM ZEMLJAMA ĆETE SE NAJLAKŠE ZAPOSLITI: U nekima možete naći i više poslova odjednom

Planeta -

Prema izveštaju OECD-a, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i slobodnih radnih mesta, ove zemlje nude najveću perspektivu za ljude koji traže posao u inostranstvu.

1. Island

Ova zemlja ima jednak nvio aktivno zaposlenih muškaraca i žena, ali i najveći broj otvorenih radnih mesta. Osim toga, na Islandu većina ljudi radi i dva ili više posla odjednom - honorarno. Stopa nezaposlenosti iznosi tek oko 4 odsto.

2. Švedska

Iako druga po redu, Švedska ima veći broj nezaposlenih nego većina ostalih zemalja. Razlog za to verovatno leži i u odličnoj dodatnoj pomoći za nezaposlene. Stopa nezaposlenosti iznosi oko 7,4 odsto.

3. Norveška

Ova zemlja se ocenjuje kao jedna od najperspektivnijih za pronalaženje posla u jednakoj meri za žene i muškarce. Fakultetske diplome su velika prednost. Stopa nezaposlenosti iznosi 4,39 odsto.

4. Kolumbija

Ova zemlja je dobra za pronalazak posla, ali samo za muškarce, koji čine većinu aktivne radne snage, dok žene znatno teže tamo nalaze posao. Stopa nezaposlenosti iznosi oko 9 odsto. Jedina prepreka? Niži životni standard.

5. Estonija

Nekada komunistička zemlja danas pokazuje razvojne trendove i postaje lider istočne Evrope. Stopa nezaposlenosti iznosi oko 6,2 odsto.

6. Rusija

Ruska privreda doživljava procvat, a pružaju dobrodošlicu potencijalnim radnicima, naročito tehničkih i inženjerskih zanimanja. Stopa nezaposlenosti iznosi oko 5,8 odsto.

7. Novi Zeland

Sve popularnije odredište svakako je Novi Zeland. Jednake šanse za posao imaju i muškarci i žene, a stopa nezaposlenosti iznosi oko 5,25 odsto.

8. Švajcarska

San za mnoge radnike zbog odličnih plata, radnih uvslova i penzija je Švajcarska. Njihova stopa nezaposlenosti iznosi oko 4,48 odsto.

9. Finska

Još jedna nordijska zemlja na popisu je Finska. Perspektiva za pronalaženje posla je dobra, a imaju nešto veću stopu nezaposlenosti, koja iznosi oko 9,5 odsto, a plate su odlične.

10. Kanada

Jedna od popularnijih odredišta za Hrvate svakako je Kanada. Njihova stopa nezaposlenosti iznosi oko 6,9 odsto, a žene čak lakše nalaze posao nego muškarci.

11. Australija

Nekada vrlo popularno odredište za iseljenike, još uvek nije izgubilo svoje prednosti - muškarci nešto lakše nalaze posao, a stopa nezaposlenosti iznosi oko 6 odsto.

12. Holandija

Još jedna nordijska zemlja koja se može podičiti visokim standardom i mogućnostima zapošljavanja ima nešto veći udeo aktivno zaposlenih muškaraca, a stopa nezaposlenosti iznosi 6,87 odsto.

13. Izrael

Iako nije poznat kao meka za imigrantske radnike, Izrael zaista ima bogato tržište rada gde nije teško u kratkom roku naći posao. Stopa nezaposlenosti iznosi 5,25 odsto.

14. Velika Britanija

Popularna zemlja za imigrantske radnike kojih je ionako već puno tamo ima dinamično radno tržište, uvek traži stručne ljude i ima stopu nezaposlenosti od 5,72 odsto.

15. SAD

Zemlja snova po mnogo čemu to više nije, ali po mnoštvu prilika za zapošljavanje još uvijek jestge, naročito u većim gradovima. Stopa nezaposlenosti iznosi 5,28 odsto.

16. Južna Koreja

Jedno od najbrže rastućih privrda na svetu ima visok udeo aktivno zaposlenih radnika, a stopa nezaposlenosti iznosi tek 3,68 odsto.

17. Danska

Zemlja u kojoj su prava radnika, sindikati i socijalna prava na zaista visokom nivou ima jednak udeo zaposlenih muškaraca i žena kao i ukupnu stopu nezaposlenosti od oko 6 odsto.

18. Nemačka

San mnogih Hrvatskih radnika je zemlja u koju tradicionalno odlaze naši iseljenici "trbuhom za kruhom". Stopa nezaposlenosti tamo iznosi 4,9 odsto.

19. Irska

Još jedna rastuća ekonomija i meka za imigrante iz Evrope svakako je Irska, u kojoj se poslovi brzo pronalaze, ali i menjaju. Stopa nezaposlenosti tamo iznosi 6,3 odsto.

(Kurir.rs/Express.hr/M.J.Martinko)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kada će se Zoran Marjanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track