(FOTO) OVO JE TAJNA KINESKOG PUTA KA VRHU SVETA: Zmaj sa istoka se budi i niko neće moći da ga zaustavi!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

SUMIRANJE UTISAKA SA KONGRESA KOMUNISTIČKE PARTIJE

(FOTO) OVO JE TAJNA KINESKOG PUTA KA VRHU SVETA: Zmaj sa istoka se budi i niko neće moći da ga zaustavi!

Planeta -

Samo nekoliko sati pošto se predsednik Kine Si Đinping, nasmejan i s crvenom kravatom, obratio novinarima pošto je ponovo izabran za lidera Komunističke partije Kine, jasno je bilo da SAD neće ostati ravnodušne na poruke iz Pekinga.

Si je, naime, prethodno na početku Nacionalnog kongresa KPK jasno stavio do znanja da Kina ide ka vrhu sveta.

"Biće ovo era u kojoj ćemo obezbediti odlučnu pobedu u izgradnji umereno naprednog društva u svim sferama i sveopštih napora da izgradimo veliku modernu socijalističku zemlju. Ovo će takođe biti era u kojoj će se videti da se Kina približava liderskoj poziciji u svetu. Kina je ustala, postala je bogata i snažna", poručio je Si s govornice 19. Kongresa svoje partije u velikoj sali zgrade Doma naroda na Trgu Tjenanmen u centru Pekinga.

foto: EPA

Od kada je 2013. došao na mesto predsednika Kine, Si Đinping je napravio mnogo velikih stvari za svoju zemlju, a poznavaoci prilika u Kini kao jednu od najvažnijih navode reformu vojske, koja je, kažu, od zastarele milionske sile postala moćni "zmaj sa istoka".

Upravo ta reforma, smatraju analitičari, otkriva Sijeve planove za budućnost, a da SAD neće to mirno posmatrati nagovestio je američki državni sekretar Reks Tilerson, koji je nakon poruke iz Pekinga pozvao na jačenje saradnje SAD i Indije, nazivajući je državom koja je Americi više od partnera.

Kako je rekao, to je zemlja s kojom SAD dele interese, ali i težnju ka demokratiji i ozbiljnu viziju o budućnosti, preneli su svetski mediji.

To je odnos, poručio je Tilerson, kakav s Kinom nikada ne bi bio moguć.

Činjenica je, istina, da SAD i Kina u ovom trenutku vode spor oko Južnog kineskog mora, a obe zemlje optužuju jedan drugu za kršenje međunarodnog prava, odnosno teritorijalnog integriteta.

Kina je, kako mediji prenose, izgradila vojna postrojenja i tako stavila "pod svoje" jedan od arhipelaga u Južnom kineskom moru, dok su istovremeno američki vojni brodovi nekoliko puta do sada uplovljavali u vode oko kojih se dve zemlje spore.

Osim toga, Kinu je i predsednik SAD Donald Tramp više puta optužio za manipulacije valutom, čime Peking navodno nanosi štetu američkoj ekonomiji.

Takođe je bilo optužbi iz Vašingtona za krađu intelektualne svojine, a kritike sa zapada dolazile su i zato što se Kina navodno nije dovoljno angažovala da obuzda svog suseda Severnu Koreju u sporu SAD s tom zemljom.

U svemu tome mediji se sada bave temom kako će Si Djinping osigurati svoju poziciju na čelu zemlje, nakon što je obezbedio još jedan mandat kao lider partije.

Kineskom komunističkom partijom, naime, prema njenom statutu, upravlja kolektivitet, u ovom slučaju Stalni savet Politbiroa KPK.

Dojče vele na ovu temu prenosi da se u internoj komunikaciji to smatra partijskom centralom, a da njeno jezgro predstavlja "drug Si Đinping".

Istina, DW navodi i da se početkom godine to donekle promenilo, pa se sada govori najčešće o "jezgru", dok se "partijska centrala" više ne pominje.

To se videlo i prilikom vojne parade, upriličene povodom devet decenija od formiranja narodnooslobodilačke kineske armije, kada je, umesto pozdrava koji je bio na snazi još od 1948. godine, a glasi "Zdravo, druže komandante", ovog 30. jula ona glasila: "Zdravo, predsedavajući Si".

foto: Reuters

Činjenica je da je Si predsednik Centralne vojne komisije, ali je već tada, navodi DW, nagoveštena njegova nova funkcija kao predsedavajućeg stranke.

Predsedavajući Centralnog komiteta KPK, prema statutu partije, postojao je od 1945. do 12. Kongresa 1982, i prvi na toj funkciji bio je Mao Cedung, a poslednji - reformski političar Hu Jaobang.

DW, međutim, navodi da kao predsedavajući partije Si više ne bi bio prvi medu jednakima, već bi imao još veća ovlašćenja u Stalnom odboru Politbiroa, koji inače ima sedam članova.

Još uoči 19. Kongresa KPK državna je novinska agencija Sinhua najavila mogućnost da partijski statut bude promenjen tako da kolektivno rukovodstvo bude ukinuto, a da se Si nađe na mestu predsedavajućeg KPK.

foto: EPA

To bi, prema pisanju Dojče velea, bilo omogućeno tako što bi na tri mesta u statutu bila obrisana reč "generalni sekretar", a na dva mesta uvedena reč "predsedavajući".

Si Đinping je u međuvremenu izabran ponovo za generalnog sekretara Komunisticke partije Kine u novom petogodišnjem mandatu, a poručio je da taj izbor vidi kao priznanje za svoj rad, ali i kao ohrabrenje koje će ga podstaći da ide dalje.

U govoru koji je kineska televizija prenosila uživo, Si se pojavio i kao autor novog koncepta razvoja Kine, jer je prethodno, na Kongresu KPK, doneta odluka da njegovo ime bude upisano u najviši akt KP Kine, što je simboličan čin koji ga stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom.

Njegova je misao o socijalizmu s kineskim karakteristika ušla u zvanična dokumenta Kongresa i KPK, a Si je tako postao prvi kineski lider od Mao Cedunga, koji je bio na čelu Kine od 1949. do 1976. godine, čije je ime upisano u program partije dok je još na čelu države.

foto: AP

Očekuje da će Si, koji je na vlasti od 2012, u martu naredne godine dobiti novi mandat i kao predsednik Kine.

Centralni komitet je, osim izbora Sija za lidera partije u narednih pet godina, izabrao na završetku Kongresa i pet stalnih članova Politbiroa, što je i najviša instanca vlasti u Kini.

Pored Sija (64), jedini koji je zadržao funkciju u tom telu je Li Kećang (62).

U prethodnim decenijama kineski lideri su na početku svog poslednjeg mandata nagoveštavali ko bi iz Politbiroa mogao da ih nasledi, ali se to ovog puta nije dogodilo.

foto: AP

Si je za predsednika izabran 2012. godine, a na ovom kongresu je počeo drugi petogodišnji mandat.

On će tako ostati na čelu države još najmanje pet godina, do narednog kongersa, koji je, inače, najvažniji politički skup u Kini.

Svih šest članova Politbiroa stariji su od šezdeset godina.

Za sada se ne spekuliše na temu ko je među njima više, a ko manje naklonjen Siju, što je, inače, bila tema u medijima uoči početka 19. Kongresa kineskih komunista.

Odsustvo mlađih članova u Politbirou, međutim, podstaklo je spekulacije da Si namerava da ostane duže na čelu Kine.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je pijani vozač jutros gazio ljude u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track