Najnovije vesti

(VIDEO) ZEMLJA VELIKOG BRATA: Pratiće sve šta građani rade, pa će ih ocenjivati, jao onom ko dobije negativnu!
Foto: EPA

nije fantastika

(VIDEO) ZEMLJA VELIKOG BRATA: Pratiće sve šta građani rade, pa će ih ocenjivati, jao onom ko dobije negativnu!

Planeta

Kineska vlada planira do 2020. godine pokrenuti sistem društvenog ocenjivanja za svih svojih 1,3 milijarde stanovnika. Za lepo ponašanje slede povlastice, za loše - posledice.

Još 1. juna 2014. godine kinesko Državno veće objavilo je dokument nazvan Nacrt plana stvaranja sistema društvenog ocenjivanja.

Zamislite svet u kom bi brojne vaše dnevne aktivnosti bile stalno praćene i ocenjivane. Na primer, šta kupujete u trgovinama i onlajn, gde ste u bilo kom trenutku, ko su vam prijatelji i u kakvoj ste interakciji s njima, koliko ste sati gledali TV ili igrali video igre, jeste li platili račune i porez, prepisivali u školi ili na faksu...

Većinu navedenog već neko prati zahvaljujući neumornom radu kompanija kao što su Fejsbuk, Gugl i Instagram, kao i aplikacija za praćenje vežbanja i zdravstvenog stanja. Ali, zamislite kako bi bilo kad bi sve to bilo označeno kao pozitivno ili negativno, a rezultat iskazan u jednom jedinom broju , u skladu sa pravilima koje je postavila vlast.

To bi bio vaš građanski skor, koji bi svima govorio može li se imati poverenja u vas ili ne. Bio bi javan i poređen sa ostalim brojevima svih stanovnika zemlje. Na osnovu tog broja bi mogli da dobijete kredit ili da budete odbijeni za posao, određivao bi gde vaša deca mogu ići u školu, pa čak i s kime možete na randevu ili u brak.

E, to otprilike kineska vlada želi da uvede do 2020. Novi sistem predstavljaju kao poželjan način za merenje i podsticanje poverenja na nacionalnoj osnovi, kao i za izgradnju kulture poštenja.

Tehnički gledano, učestvovanje u sistemu zasada je dobrovoljno, ali za tri će godine postati obavezno. Obuhvatće ne samo fizička, već i pravna lica. Hteli oni to ili ne.

Osam privatnih kompanija dobilo je dozvolu za osmišljavanje algoritama i drugih nužnih delova sistema. Očekivano, divovi sa područja prikupljanja i obrade podataka trenutno vode dva najpoznatija projekta.

Kurir.rs/Tportal

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je pijani vozač jutros gazio ljude u Beogradu

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...