Najnovije vesti

POČINJE NOVA ERA RATOVANJA: Rusija razvila strašno oružje zasnovano na novim principima fizike
Foto: Profimedia

ZAPAD U STRAHU

POČINJE NOVA ERA RATOVANJA: Rusija razvila strašno oružje zasnovano na novim principima fizike

Planeta

Rusko ministarstvo odbrane razvija lasersko, plazma i elektromagnetno oružje koje će moći da bude ispaljeno pri hepersoničnim brzinama.

Zapad se plaši da je rusko oružje bazirano na novim principima fizike. Ruska vojska će pre ili kasnije primeniti novu vrstu oružja. Navodno, Zapad strahuje od tog oružja više nego od svih ruskih nuklearnih raketa zajedno.

NATO stalno optužuje Rusiju da krši Sporazum o eliminisanju raketa srednjeg ii kraćeg dometa. Istovremeno, NATO razvija nove vrste oružja jer Tomahavk krstareće rakete dalekog dometa mogu da se ubace u Mk-41 lansere koji se nalaze u bazama raketne odbrane u Rumuniji i Poljskoj.

U međuvremenu, Rusija nastavlja da radi na laserskom oružju. Ne tako davno je Valeri Kašin, generalni dizajner Korporacije za istraživanje i proizvodnju JSC biroa za mehaničko inženjerstvo izjavio kao odgovor na još jednu porciju optužbi od NATO-a da ruske Iskander rakete ne prevazilaze rang od 500 kilometara.

foto: AP

Rusija je zainteresovana da upotrebi nove materijale i tehnologije. Hipersonična brzina je pet puta veća od brzine zvuka, što je oko 6.115 kilometara na čas što je i znatno veće od prosečne brzine "konvencionalnog" metka.

Rusija već testira oružje bazirano na novim principima fizike. Na primer, rusko neutro oružje, koje je razvio ruski istraživački institut za automatizaciju nazvanom po N.L. Dukovom, nastavlja da se poboljšava.

Tehnologija nije još uvek poznata u Sjedinjenim Državama, ali je protonski generator mnogo moćniji od lasera: samo jedan impuls će biti dovoljan za uništavanje nuklearnog reaktora ili nuklearne bojeve glave.

Lista takvog oružja uključuje takođe i takozvano plazma oružje koje može uništiti balističku raketu u vazduhu. Strućnjaci napominju da će proizvodnja kombatnih protonskih akceleratora biti uključena u državni program naoružanja za 2018.-2025.

Kurir.rs/Independent Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Beograd pod policijskom blokadom! Zbog čega je centar grada bio opasna zona?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...