TRAMP: Nije bilo dosluha sa Rusijom! Ispitati kvarnu Hilari i demokrate!
Foto: Reuters

AMERIČKI PREDSEDNIK SE OGLASIO

TRAMP: Nije bilo dosluha sa Rusijom! Ispitati kvarnu Hilari i demokrate!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegov izborni štab nije bio u dosluhu s Rusijom, pošto je danas priveden bivši šef njegovog izbornog štaba Pol Manafort u okviru istrage o navodnim vezama s Rusijom.

Bivši šef Trampovog izbornog štaba Pol Manafort i njegov saradnik Rik Gejts, u okviru istrage o navodnim vezama Trampa i Rusije, optuženi su po 12 tačaka, među kojima su zavera protiv SAD i pranje novca, mada se u optužnici ne spominje Tramp, već je povezana s Manafortovim ranijim radom za ukrajinske zvaničnike povezane s Moskvom.

Tramp je na Tviteru tražio i da se ispitaju njegova rivalka na izborima Hilari Klinton i Demokratska partija, ne navodeći, međutim, zašto bi oni trebalo da budu predmet istrage.

"Žalim, ali ovo je bilo godinama pre nego što je Pol Manafort postao deo Trampove kampanje. Ali, zašto kvarna Hilari i demokrate nisu u fokusu. Takođe, NIJE BILO DOSLUHA" (s Rusijom), naveo je Tramp na Tviteru.

Danas otpečaćena optužnica protiv Manaforta i njegovog saradnika Rika Gejtsa je prva u okviru istrage koju vodi bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Muler.

Optužnica sadrži 12 tačaka, među kojima je i plan za pranje novca, neprijavljivanje rada kao stranog agenta, davanje lažnih izjava i više tačaka za neprijavljivanje računa u stranim bankama.

Manafort i Gejts su optuženi da su provukli desetine miliona dolara iz isplata kroz strane kompanije i bankovne račune.

U optužnici se navodi da su novac prebacivali preko tajnih bankovnih računa na Kipru, Sent Vinsentu i Grenadinima i Sejšelima. Ukupno je preko tih računa prošlo više od 75 miliona dolara. Manaford je optužen za pranje više od 18 miliona dolara.

Manafort je smenjen sa čela Trampovog izbornog štaba u avgustu prošle godine kada su se pojavili navodi da je organizovao tajnu lobističku operaciju za proruske snage u Ukrajini. AP je takođe izvestio da je Manafort pre deset godina zastupao ruskog milijardera s ciljem da promoviše interese ruskog predsednika Vladimira Putina.

Robert Muler je imenovan za specijalnog savetnika u maju da vodi istragu Ministarstva pravde da li je Moskva bila povezana s Trampovim izbornim štabom. On je imenovan nedelju dana pošto je Tramp smenio Džejmsa Komija sa čela FBI-ja koji je tada vodio sličnu istragu. Protiv Manaforta je već vođena istraga zbog njegovog poslovanja u Ukrajini i rada za njenog bivšeg, proruskog predsednika Viktora Janukoviča koji je svrgnut 2014. Ta istraga je uljučena u Milerovu istragu.

Manafort se nedavno prijavio u Ministarstvu pravde kao strani agent zbog rada za Ukrajinu. Retroaktivno prijavljvanje je prećutno priznaje da je radio u Vašingtonu kršeći federalne zakone o transparentnosti, navodi AP.

Gejts je dugogošnji saradnik Manforta. Njegovo ime se pojavljuje u dokumentima povezanim s firmom koju je Manafort osnovao na Kipru za uplate od političara i biznismena iz istočne Evrope, navodi Njujork tajms.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track