EVO ZAŠTO JE HITLER POSTAO NACISTA: Da jednom nije odbijen, čitava istorija bi bila drugačija
Foto: Profimedia

Otkriće

EVO ZAŠTO JE HITLER POSTAO NACISTA: Da jednom nije odbijen, čitava istorija bi bila drugačija

Planeta -

Adolf Hitler pridružio se nacistima tek nakon što ga je prvo odbila druga politička stranka, tvrdi ugledni svetski istoričar Tomas Veber, profesor istorije sa Univerziteta Aberden, otkrio je ranije neobjavljeni dokument koji pokazuje da je 1919. novoformirana nemačka Socijalistička partija brutalno je odbila Hitlera koji je želeo da im se pridruži.

"Ne želimo te u našoj stranci, ne želimo ni da pišeš novine za nas", obrazložili su.

Istorija bi se odvila drugim tokom da je Hitlerova želja za članstvom bila prihvaćena, uveren je Veber. Iako su i oni bili desničari, nemački Socijalisti su u to doba bili znatno veća i uspešnija stranka od nacista, piše Gardijan.

U trenutku kad je bio odbijen, Hitler je zapravo morao da se pomiri sa beznačajnijom ulogom u nemačkoj politici, kao i sa činjenicom da verovatno nikada neće doći na vlast. Godinu dana pre preuzimanja vlasti, Adolf Hitler nije pokazivao baš nikakve osobine lidera a bio je srećan da sledi druge i njihove ideje, umesto da sam daje naređenja.

Hitler se učlanio u nacističku stranku i postao njen vođa 1921, a samo odbijanje od strane socijalista objašnjava štošta u Hitlerovom ponašanju. Naime, on je opsesivno mrzeo socijaliste nakon toga, ali je i u svom političkom nastupu postao glasni buntovnik, jer nije imao šta da izgubi.

Da se to nije dogodilo, vrlo je verovatno da bi se nacistička stranka sa vrlo malom popularnošću brzo stopila sa Socijalističkom partijom, objašnjava Veber ono što su drugi istoričari prevideli. On je pronašao svedočanstvo Hansa Georga Grasingera, osnivača nemačke Socijalističke partije u Institutu savremene istorije u Minhenu.

U dokumentu piše:

U jesen 1919., negde oko novembra, Hitler se pojavio u kancelariji štamparije novina, tražeći da vidi Grasingera i ponudio se da radi za novine i pridruži se socijalistima. Osim toga, u to doba nije imao novac pa je molio Grasingera da mu pozajmi neku svotu. To baš i nije ostavilo najbolji utisak pa je brzinski odbijen, uz reči "ne vidimo koju bi ti nama korist doneo". Veberova istraživanja biće objavljena u njegovoj knjizi "Becoming Hitler: The Making of a Nazi" .

"U Hitlerovom ponašanju je vidljivo, u periodu između pristupanja nacistima i do sredine 1920-ih, svojevrsna hirovitost poput primadone, potpuno nerazumno delovanje čoveka koji, osim što je bio daroviti govornik, nije pokazivao politički talenat. Ali, tu se većina ljudi vara, on je bio politički vrlo podmukao čovek koga je vodila osveta. Tako je u tri navrata u kojima su se te dve stranke trebale da se spoje, on sprečio stvar", objašnjava Veber.

(Kurir.rs/Express.hr/M.J.Martinko)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track