Najnovije vesti

ŠOKANTNO PRIZNANJE AMERIČKIH STRUČNJAKA: Virusi ubice u našim laboratorijama nisu bezbedni i mogu da procure!
Foto: Profimedia

VELIKA OPASNOST

ŠOKANTNO PRIZNANJE AMERIČKIH STRUČNJAKA: Virusi ubice u našim laboratorijama nisu bezbedni i mogu da procure!

Planeta

ČIKAGO - Jednogodišnji program nadzora laboratorija u Sjedinjenim Američkim Državama koje ispituju smrtonosne viruse kao što su ebola i antraks utvrdio je da postoje nedostaci u njihovom radu koji mogu da ugroze javno zdravlje.
 

Kako se navodi u izveštaju američke Revizorske agencije, koji će danas biti predstavljen Kongresu, bezbednosni inspektori u laboratorijama su preopterećeni, ne postoje nezavisne provere, a zaštita biološke bezbednosti je nedovoljna.

Sve to moglo bi da ugrozi zravlje radnika u laboratoriji i javnosti, navodi se u izveštaju koji je usledio posle niza incidenata poslednjih godina, kada su opasni patogeni nenamerno dospeli van kontrole. Najveća zamerka inspektora je što se program previše fokusira na mere fizičke bezbednosti, kao što su prevencija krađa materijala iz laboratorija, a trebalo bi više da se fokusira na pitanja biološke bezbednosti koja bi mogla da zaštiti istraživače i širu javnost od propusta.

U izveštaju se zaključuje da Federalnom programu za selekciju agensa treba reforma. Povodom izveštaja pred potkomitetom Senata biće održano saslušanje.  

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje na granici sa Srbijom! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...