(VIDEO) 10. GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA KOJE JE POTRESLO SVET: Ležala je na zemlji prerezanog grla i umirala u najgorim mukama, a glavna osumnjičena je oslobođena
Foto: YT Printscreen

SUMNJIVA PRAVDA

(VIDEO) 10. GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA KOJE JE POTRESLO SVET: Ležala je na zemlji prerezanog grla i umirala u najgorim mukama, a glavna osumnjičena je oslobođena

Planeta -

Amanda Noks, koju su italijanski mediji opisivali kao hladokrvnog ubicu anđeoskog lica, bila je u središtu istrage od prvoga dana.

Skromna kuća okružena prirodom u predgrađu srednjovekovnog italijanskog grada Peruđe i dalje privlači radoznale. Tamo je engleska studentkinja na razmeni Meredit Kerčer živela s američkom kolegnicom Amandom Noks.

Pre deset godina, u noći između 1. i 2. novembra, pronađeno je polugolo telo britanske studentkinje. Bila je silovana i zaklana. Noksova je 2015, posle četiri godine provedene u italijanskom zatvoru, pravosnažno oslobođena optužnice za ubistvo. Njena osmogodišnja pravna bitka privlačila je veliku pažnju kako italijanskih, tako i svetskih medija.

U vreme ubistva Kerčerova je imala 21, a Noksova 20 godina. Slučaj i danas zbunjuje mnoge.

Amanda Noks, koju su italijanski mediji opisivali kao hladokrvnog ubicu anđeoskog lica, bila je u središtu istrage od prvoga dana. I danas, dve godine posle oslobađajuće presude, stalno je u medijma jer, kako kaže, želi da se čuje istina o njenoj prvobitnoj nepravednoj osudi.

Ona daje intervuje, objavila je knjigu i čak snimila dokumentarac o slučaju i podržava druge žrtve "pogrešnog" pravosuđa. Njene fotografije, fotografije njenog partnera Kristofera Robinsona i njihovih mačaka mogu se naći u velikom broju na društvenim mrežama. Pošto je godinama napadala mejnstrim medije gladne senzacija, Amanda sada paradoksalno svoj privatni život izlaže svima.

U intervjuu za časopis Pipl kazala je da konačno želi da živi kao normalna osoba. “Sada imam strahove normalnih osoba, strah od neuspeha, strah da nisam dovoljno pametna i tako dalje”. Međutim odlučna je u nameri da se njen glas čuje. “Neću otići u zaborav. Imam štošta da kažem”, kazala je jednom prilikom.

Iako je uglavnom bila u centru pažnje i drugima upletenima u taj slučaj život se iz korena promenio. Njen tadašnji momak Rafal Solesito takođe je bio osuđen, a potom oslobođen. Sada se sudski bori za naknadu štete i skidanje ljage sa svog imena.

“To je otvorena rana koja verovatno nikada neće zaceliti”, rekao je njegov otac Frančesko Solesito za agenciju Ansa.

A tu je i Rudi Guede, jedina osoba pravosnažno osuđena za ubistvo. Njegov DNK pronađen je na mestu ubistva. Student iz Obale Slonovače osuđen je na 30 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena na 16. U zatvoru "Viterbo", pored Rima, provešće još šest godina. Guede tvrdi da je bio žrtveni jarac, ali mu je italijanski kasacioni sud ove godine odbio i poslednju moguću žalbu.

Mala kuća u brdima Peruđe u međuvremenu je prodata. U gradu sa 170.000 stanovnika i univerzitetom osnovanim 1308, ljudima je drago što više nisu na naslovnim stranama.

Noksova je nedavno rekla da bi jednog dana želela da se vrati u taj umbrijski grad i zatvori to poglavlje svog života, ali ta vest sigurno nikome u Peruđi nije prijatna.

“Taj zločin je ostavio duboke ožiljke u gradu, ožiljke koji još nisu zacelili. Bilo bi neprilično da ona ovde dolazi”, rekao je Frančesko Mareska, advokat porodice Kerčer.

(Kurir.rs/Dnevno.hr)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track