PROPADA RUŠENJE LIDERA SAD: Gađali Trampa, pogodili Hilari!
Foto: Reuters

BUNT

PROPADA RUŠENJE LIDERA SAD: Gađali Trampa, pogodili Hilari!

Planeta -

BUMERANG Istraga protiv Pola Manaforta umesto veza američkog predsednika s Kremljom pokazala da je te veze imao Toni Podesta, lobista Klintonovih

VAŠINGTON - Optužbe protiv Pola Manaforta, bivšeg šefa izbornog štaba Donalda Trampa, i njegovog saradnika Rika Gejtsa nisu uspele da dokažu veze američkog predsednika s Kremljom, ali su se kao bumerang odbile i pogodile demokrate.

Iako nije imenovan u optužnici za „zaveru protiv Amerike“, kojom je establišment u Vašingtonu pokušao da sruši Trampa, Toni Podesta, lobista Klintonovih, morao je juče da se povuče s funkcije jer je radio s Manafortom za bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Veliki udar

Njegov pad nakon optužbi veliki je udar na demokrate i posebno Hilari i Bila Klintona, s kojima je blisko sarađivao decenijama. Njegov brat Džon Podesta bio je sekretar, pa šef kabineta predsednika Bila Klintona od 1993. do 2001, zatim je 2014. i 2015. bio savetnik Baraka Obame, a onda i šef izbornog štaba Hilari Klinton prošle i pretprošle godine.

- Podesta i njegov brat znaju mnogo o pokvarenim demokratama, to znanje bi moglo da osuši vašingtonsku močvaru - poručio je Tramp.

Ostavka jednog od najznačajnijih lobista demokrata pokazuje koliko je pokrenuta istraga uticajna na obe partije, ali je zanimljiva kao pokazatelj da se svaka istraga protiv Trampa u stvari završi s dokazima protiv Klintonovih. Tako su istrage o vezama s Kremljom pokazale da je FBI 2009. skrivao dokaze o tome da Fondacija Klinton dobija milione iz Moskve, a da je Hilari kao državna sekretarka zauzvrat dala Rusiji kontrolu nad 20 odsto američkog uranijuma.

foto: Reuters

Nameštaljka

Portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da su optužbe na račun Manaforta nameštaljka.

- Mnogo mi se dopao detalj da je predsednik Ukrajine pre Viktora Janukoviča bila Julija Timošenko. Šta, niste znali, e pa - izgleda da je bila. Kada se radi ozbiljna istraga, o takvim propustima ne može biti ni reči - rekla je ona.

Timošenkova je bila premijer Ukrajine od 2007. do 2010. godine, a predsednik Ukrajine pre Janukoviča bio je Viktor Juščenko (2005-2010).

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track