EVO ZAŠTO ISLAMSKA DRŽAVA NIJE PREUZELA ODGOVORNOST ZA NAPAD U NJUJORKU: Razlog je krajnje bizaran, ali nije prvi put
Foto: Reuters

analiza stručnjaka

EVO ZAŠTO ISLAMSKA DRŽAVA NIJE PREUZELA ODGOVORNOST ZA NAPAD U NJUJORKU: Razlog je krajnje bizaran, ali nije prvi put

Planeta -

Nekoliko sati pre koordinisanih napada u Parizu pre dve godine, teroristi ID uništili su gradske hotele i zatim stavili samoubilačke pojaseve. Nekoliko nedelja kasnije Islamska država je objavila snimak u kojem ih slavi kao svoje "lavove". Objavili su imena svih terorista osim Salaha Abdeslama, koji nije poginuo u napadima, nego je pobegao. Nekoliko meseci kasnije pronađen je u skrovištu u Belgiji. Njegovo odsustvo iz ID-ovog materijala pomaže da se objasni zašto grupa nije preuzela odgovornost za nedavni napad u Njujorku, iako je napadač Safulo Saipov izjavio da je njihov "učenik", piše Independent.

Analitičari su objasnili da ID vrlo retko preuzima odgovornost za napade ako izvršitelj koji preživi kasnije bude uhvaćen.

Prošle godine je Ahmad Kan Rahimi postavio bombe u Nju Džersiju i policija je u njegovom dnevniku pronašla reference portparola ID, ali grupa nije preuzela odgovornost za njegov čin. ID takođe nije preuzeo odgovornost za napad u Štokholmu, iako je počinitelj bio povezan sa teroristima. Nisu preuzeli odgovornost ni za napad u Edmontonu pre nešto više od mesec dana, koji je izvršio muškarac u automobilu sa zastavom ID. Ono što je zajedničko svim navedenim slučajevima jeste da su sva tri počinitelja kasnije uhvaćena.

Istražitelj Instituta za strateški dijalog Amarnat Amarasingam intervjuisao je sledbenike ID na internetu i otkrio da su im teroristi dali razlog zbog kog ne preuzimaju odgovornost ako je napadač uhvaćen. Navodno time žele da poruče da grupa neće otkriti njihov identitet ako padnu u ruke vlastima. Prema drugoj teoriji, ID podstiče sledbenike na smrt prilikom napada kako bi postali "mučenici", pa ne preuzimaju odgovornost za napad u kom terorista preživi jer tada "misija nije ispunjena", rekao je Čarls Brisard, direktor Centra za analizu terorizma u Parizu.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track