Najnovije vesti

ŠTA ĆE VEČERATI TRAMP U SEULU? Za predsednika SAD poseban meni, a tek kad čujete šta su pripremili za prvu damu
Foto: Reuters, Foto: Reuters

JUŽNOKOREANCI KAO DOBRI DOMAĆINI

ŠTA ĆE VEČERATI TRAMP U SEULU? Za predsednika SAD poseban meni, a tek kad čujete šta su pripremili za prvu damu

Planeta

Na meniju večere koja će u čast američkog predsednika Donalda Trampa biti priređena danas u Seulu naći će se i poseban sos, koji je više od 100 godina stariji od Sjedinjenih Američkih Država.

Večeru, koja će biti održana u predsedničkoj rezidenciji poznatoj kao Plava kuća, odmah pored nekadašnje kraljevske palate, čini jelo od goveđih rebaraca u "izuzetnom soja sosu starom 360 godina", rekao je portparol Kabineta predsednika Južne Koreje, prenosi AFP.

To znači da je čuveni sos napravljen 1657, u godini rođenja tvorca Deklaracije o nezavisnosti SAD Bendžamina Frenklina.

foto: Reuters

Fermentisana hrana uključujući soja sos je glavni sastojak južnokorejske kuhinje, a soja sosevi koje su napravili poznati majstori i koji su decenijama - ili čak vekovima - fermentisali, prodaju se po ceni od čak više desetina hiljada dolara po litru.

Na jednoj izložbi hrane 2012, soja sos napravljen pre 450 godina prodat je po ceni od 90.000 dolara, navodi francuska agencija.

Današnji meni u čast Trampa predviđa i lososa na žaru, za koji se zna da je omiljena vrsta ribe američkog predsednika.

foto: EPA

Neimenovani zvaničnik rekao je agenciji Jonhap da meni sadrži "hranu lokalnog i tradicionalnog ukusa koja bi se mogla dopasti i američkom predsedniku".

Tramp će danas, međutim, imati priliku da u Seulu proba i "diplomatski škakljivog" raka ulovljenog nadomak spornog ostrva na koje polažu pravo i Južna Koreja i Japan, napominje francuska agencija.

Istovremeno, AP prenosi da je južnokorejska prva dama pripremila specijalno okrepljenje za predsednika Trampa i njegovu suprugu Melaniju - sušene japanske jabuke punjene orasima i prelivene čokoladom.

foto: EPA

Prva dama Kim Džong-suk, koja je poznata kao dobra kuvarica, lično je brala japanske jabuke sa drveća u vrtovima Plave kuće i nedeljama ih sušila pod strehom predsedničkog kompleksa.

Južnokorejska agencija Jonhap navodi da je supruga predsednika Mun Džae-ina izuzetnu pažnju posvetila hranu kako bi pokazala "najviše nivo kurtoazije" prema Trampovima, a poslednje pripreme je obavila tik pred posluživanje uz crni čaj.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...