AGENTI FBI SU POSLEDNJA ŠANSA: Zemlja regiona ne može sama da se izbori sa mafijom!
Foto: Reuters

Efikasno

AGENTI FBI SU POSLEDNJA ŠANSA: Zemlja regiona ne može sama da se izbori sa mafijom!

Planeta -

Dva agenta američkog Federalnog istražnog biroa stigla su u Albaniju kako bi pomogli istrage vezane za pranje novca i organizovani kriminal.

Kako prenosi RTS, pozivajući se na albanski list "Šekuli", američki agenti stigli su u Tiranu posle serije skandala sa švercom droge u zapadnu Evropu, u koje su bili umešani i visoki zvaničnici.

Specijalni agenti Mark Njuhaus i Džek Liao će sa policajcima iz Nemačke, Britanije i Italije istraživati organizovani kriminal u Albaniji.

Prvo veliko hapšenje najavljeno je za početak naredne godine, rekao je američki ambasador u Tirani Donald Lu.

Akcija nekoliko zapadnoevropskih policija i SAD usledila je pošto je italijanska policija zaplenila nekoliko tona marihuane i uhapsila vodje albanske bande, koji su organizovali prevoz droge iz Albanije u Italiju.

U istrazi koja je pratila hapšenja, ustanovljene su veze visokih zvaničnika vlasti u Tirani sa mafijom, pa je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv nekadašnjeg ministra policije Saimira Tahirija, čije se ime u više navrata pominjalo u prisluškivanim razgovorima.

Albanija ima dugu tradiciju gajenja marihuane, koja se pre dolaska Envera Hodže na vlast slobodno koristila čak i kao sredstvo za smirenje za decu. U Hodžino vreme, uzgajanje ove biljke bilo je dozvoljeno samo posebnim kombinatima, koji su je izvozili, mahom švajcarskim farmaceutima.

Zapadni eksperti tvrde da se u Albaniji godišnje proizvede više od 1.500 tona marihuane, vredne bezmalo osam milijardi evra. U toj zemlji ne postoji ni jedna privredna grana sposobna da generiše toliki kapital.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ovako je ubijen pekar iz Resavske ulice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja