Najnovije vesti

JUNKER: Nacionalizmi su otrov, kažem ne separatizmu
Foto: Reuters

PODRŠKA ŠPANIJI

JUNKER: Nacionalizmi su otrov, kažem ne separatizmu

Planeta

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je danas Evropu da se odupre separatizmu u vreme dok su težnje za katalonskom nezavisnošću duboko podelile Španiju.

Odmeravanje snaga između Madrida i onih koji podržavaju nezavisnost pokrenuto je referendumom od 1. oktobra na kojem je izglasano odvajanje od Španije, ali su time podstaknuta separatistička osećanja daleko izvan španskih granica.

"Nacionalizmi su otrov koji Evropu sprečava da radi zajedno. Ne možemo da stojimo skrštenih ruku za to što je vreme da učinimo ono što treba da se učini. Kažem 'ne' bilo kojem obliku separatizmu koji oslabljuje Evropu i dalje proširuje postojeće razdore", poručio je Junker u govoru na španskom Univerzitetu Salamanka gde je primio nagradu.

Rojters ocenjuje da će ovi Junkerovi komentari "dodatno razočarati smenjenog katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona, koji je izabrao da ode u samoprogonstvo u Belgiju prošle nedelje nakon što je centralna vlada u Madridu na proglašenje nezavisnosti Katalonije odgovorila smenom njegove vlade.

Navodi se da je premijer Španije Marijano Rahoj, koji je bio sa Junkerom u Salamanki, zahvalio predsedniku Evropske komisije na podršci "u ovako teškim vremenima".

"Junker je podržao delovanja španske vlade, izrazio je poštovanje prema našem ustavu, našim zakonima i našem pravnom sistemu", kazao je Rahoj prisutnim studentima i profesorima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...