STRAH OD RATA: Stranci beže iz Libana po naređenju svojih vlada
Foto: Reuters

ZAKUVAVA SE U ZALIVU

STRAH OD RATA: Stranci beže iz Libana po naređenju svojih vlada

Planeta -

Desetine građana arapskih zemalja Zaliva počele su danas da napuštaju Liban, što su im njihove vlade naredile jer je predsednik te mediteranske zemlje pozvao premijera koji je misteriozno objavio ostavku u saudijskoj prestonici Rijadu, da se vrati u Bejrut.

Muškarci, žene i deca iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina odlaze iz Libana preko Međunarodnog aerodroma Rafik Hairiri u Bejrutu, pošto su te države i Ujedinjeni Arapski Emirati naredili građanima da ga napuste.

Taj potez je prva konkrektna akcija protiv Libana od kako je saudijska vlada zapretila Bejrutu.

foto: Reuters

Jedan libanski zvaničnik ocenio za agenciju AP da je "neprihvatljiv" način na koji je premijer Saad Hariri podneo ostavku. To je libanski predsednik Mišelu Aun danas u predsedničkoj palati preneo saudijskom otpravniku poslova u Bejrutu Validu al-Bukariju.

Hariri je šokirao svoju zemlju prošle subotu, kada je u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije rekao da podnosi ostavku.

Taj neočekivan potez je doveo do haosa u Libanu i glasina da Saudijska Arabija drži Haririja protiv njegove volje.

Predsednik Libana je odbio da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati u zemlju i ne objasni okolnosti svoje odluke da se prouče nakon godinu dana koliko je trajala koaliciona vlada.

foto: Reuters

Aun se sastao sa stranim ambasadorima uključujući Al-Bukarija da razgovora o ostavci i narednim koracima.

Zvaničnik u kabinetu predsednika Francuske Emanuela Makrona je rekao da je Hariri obavestio strane ambasadore da nije zatočenik Saudijske Arbije gde je ostao posle podnošenja ostavke.

foto: Reuters

Francuski i američki ambasadori u toj zemlji sastali su se s Haririjem koji je rekao da on nije zatvorenik i da je to isto rekao saudijski princ prestolonaslednik, izjavio je taj Makronov zvaničnik.

Makron je sinoć bio u iznenadnoj poseti Saudijskoj Arabiji i s princom-prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom razgovarao o rastućim tenzijama između te kraljevine i Libana, bivšeg francuskog protektorata.

Zvaničnik je rekao da Hariri nije tražio da vidi Makrona i da francuski zvaničnici nemaju nikakve specifične signale da je život libanskog premijera u opasnosti.

Prethodno je šef francuske diplomatije Žan-Iv Drijan izjavio za Radio Evropu-1 da Haririja ne drže kao zatočenika "prema saznanju" Francuske, kako je rekao.

On je takođe pomenuo da je Hariri početkom ove nedelje putovao iz Saudijske Arabije u Ujedinjene Arapske Emirate. Hariri je na dan ostavke osudio Iran i proiranski Hezbolah da se mešaju u region.

Saudijska Arabija smatra Hezbolah produženom rukom Irana u vreme sve većeg rivalstva između dve regionalne sunitske i šiitske sile. Rijad traži da nova libanska Vlada bude bez Hezbolaha.

U međuvremenu i Haririjeva partija traži da se on odmah vrati kući, što nagoveštava da smatraju da ga Saudijci ipak drže protiv njegove volje.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track