VANZEMALJCI SU NAM SLIČNIJI NEGO ŠTO MISLIMO: Šokantno otkriće naučnika sa Oksforda!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

EVO KAKO IZGLEDAJU

VANZEMALJCI SU NAM SLIČNIJI NEGO ŠTO MISLIMO: Šokantno otkriće naučnika sa Oksforda!

Planeta -

Vanzemaljci su u istoriji kinematografije najčešće prikazivani kao 'mali zeleni', 'mali sivi' ili kao stvorenja nalik ljudima.

I dok je razlog za to bio praktičan (takve maske su bile jeftinije), naučnici s Oksforda kažu da bi takav prikaz vanzemaljaca mogao da bude prilično tačan.

Istraživači navode da bi prirodna selekcija mogla da bude zastupljena i kod vanzemaljskih oblika života, odnosno da na snazi važi zakon opstanka najsposobnijih. Primenom teorije evolucije, odlučili su da prognoziraju razvoj života nezavisno od onog na Zemlji.

Kako navodi Sam Levin sa Oksfordove katedre za zoologiju, to je koristan pristup jer teorijska predviđanja mogu da se primeniti na vanzemaljske oblike života koji su zasnovani na silicijumu, nemaju DNK ili možda udišu azot.

Naučnici ističu da bi i u svemiru oblici života mogli da postanu složeniji, kao što je bio slučaj i kod nas. Život na Zemlji postao je napredniji kao posledica ekstremnih promena, a jedna od takvih bila je razvoj višećelijskih oblika života pre 600 miliona godina.

"Pod uslovom da su vanzemaljci pretrpeli takve velike promene, u okviru kojih se razvila kompelksnost, može se reći da postoji i stepen predvidljivosti u evoluciji koji bi uzrokovao da izgledaju kao mi", navodi Levin.

Profesor dodaje da će, kao i kod nas, na svakom nivou razvoja organizma postojati mehanizmi koji će eliminisati konflikte i održavati saradnju kako bi organizam funkcionirao. Isto tako, naglašava da još ne može sa sigurnošću da se kaže da li će ti vanzemaljci hodati na dve noge i imati velike zelene oči.

Bez obzira na sve, još nismo otkrili život na drugoj planeti. Ali, kako navodi Levin, samo u našoj galaksiji moglo bi da postoji stotine hiljada planeta na kojima je život moguć. Teorija naučnog tima samo je mali korak ka otkrivanju prave prirode vanzemaljaca.

Kurir.rs/ 24sata.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DUHOVI GA IZVLAČE IZ KREVETA! Jezivi snimak dokazuje da postoje natprirodna bića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track