MASOVNA SILOVANJA U SLUŽBI RATA: Vojska Mjanmara koristi ovaj instrument terora s ciljem istrebljenja čitavog naroda!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

ZVERSTVA

MASOVNA SILOVANJA U SLUŽBI RATA: Vojska Mjanmara koristi ovaj instrument terora s ciljem istrebljenja čitavog naroda!

Planeta -

Vojska Mjanmara sprovodi kolektivna silovanja nad ženama naroda Rohingja kako bi pripadnike te muslimanske manjine zastrašila i naterala ih na zbeg, prema svedočenjima koja je na jugoistoku Bangladeša sakupila specijalna predstavnica UN Pramila Paten.

Paten, koja je zadužena za istragu o seksualnom nasilju čije su žrtve žene iz naroda Rohingja, posetila je oblast Koks Bazar gde je utočište našlo oko 610.000 izbeglica tokom proteklih 10 nedelja, prenosi francuski list Ekspres.

foto: Reuters

"Čula sam stravične priče o kolektivnim silovanjima, o mnogobrojnim ženama i devojčicama koje su umrle od posledica silovanja", izjavila je Paten.

To seksualno nasilje je, prema njenim rečima, bilo "naloženo i organizovano", a počinile su ga oružane snage Mjanmara u državi Rakajn.

Preživele silovane žene kažu da vojska sprovodi sistematsko silovanje u obliku "kolektivnog silovanja, ponižavanja i seksualnog ropstva".

Paten je zaključila da su činovi seksualnog nasilja, počinjeni u okviru "kolektivnog progona pripadnika naroda Rohingja", bili "ključni faktor prisilnog raseljavanja velikih razmera i predstavljaju smišljeni instrument terora s ciljem istrebljenja tog naroda".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track