(VIDEO) ARAPI ODLEPILI ZA RUSKIM BOMBARDEROM: Kad su videli šta može moćni suhoj, odmah kupuju 10 komada!
Foto: Printscreen Youtube

NEBESKO ČUDO

(VIDEO) ARAPI ODLEPILI ZA RUSKIM BOMBARDEROM: Kad su videli šta može moćni suhoj, odmah kupuju 10 komada!

Planeta -

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima održava se Dubai er šou na kojem će se predstaviti niz proizvođača civilne i vojne avio-industrije.

Među njima je i ruska fabrika UAC (United Aircraft Corporation) unutar koje se nalazi i poznati proizvođač aviona Suhoj. Oni su na aeromiting poslali svoj najbolji borbeni avion Suhoj Su-35S, koji se nalazi u sastavu Vazdušnih snaga Ruske Federacije.

Kako je nekoliko specijaliziranih portala objavilo očekuje se da će vojni zvaničnici Emirata tokom aeromitinga objaviti da će kupiti najmanje deset suhoja Su-35S, a moguće i više od toga, prenosi Jutarnji list.

Kako bi svi videli što se zapravo kupuje, ruski pilot je već prvog dana aeromitinga u nedelju u letu od nekih osam minuta demonstrirao što sve može ovaj višenamenski borbeni avion, čija je glavna funkcija ostvarivanje nadmoći u vazduhu.

I kao i pre četiri godine na aeromitingu u Parizu, Su-35S pokazao je da danas nema premca kada su u pitanju manevarske sposobnosti i akrobacije u vazdugu, od koji se posebno ističe varijacija slavne Pugačovljeve kobre (nazvanu prema pilotu Viktoru Pugačevu koji je prvi izveo manevar u Suhoju Su-27, platformi za napredniji Su-35S).

Avion je dug 21,9 metara, ima raspon krila od 15,3 metra, prazan je težak 18,4 tone, a maksimalna težina pri kojoj može da poleti iznosi 34,5 tona. Dolet na većim visinama "suhoja Su-35S" je 3600 km, što se povećava za 900 km sa spoljnjim rezervoarima goriva. Može da uzleti do maksimalne visine od 18 km, koju dostiže za nešto više od jedne minute.

Za pogon su zadužena dva 117S AL-41F1S turbomlazna motora koji mu omogućavaju maksimalni potisak od 142 kN s naknadnim sagorevanjem, što avionu omogućava maksimalnu brzinu od Mach 2,25.

Jedna od glavnih prednosti ovog motora je mogućnost vektorskog usmeravanja potiska koja mu daje sjajne manevarske sposobnosti .

Od glavnih karakteristika treba istaći i pasivni radar NIIP N035 Irbis-E za koji Rusi tvrde da može istovremeno da prati i do 30 meta, s dometom od gotovo 400 km. Iako taj radar nije napredan kao aktivni elektronički radari koji se nalaze na nekima od borbenih aviona četvrte i pete generacije zapadnih sila (F-22, F-35, najnovija verzija F-16-ice, Dassault Rafale).

Nadopunjuje ga sistem za ciljanje OLS-35 koji ima infracrveni IRST sistem za detekciju meta, potencijalno i aviona sa stealt karakteristikama. Osim toga, tu je i L175M Khibiny elektronski sistem za ometanje radarskih talasa.

Koliko će Emirate koštati ruski borbeni avioni nije poznato, ali ako će cena biti slična onoj po kojoj su prodati Kinezima, iznos bi se kretao oko 83 miliona dolara po avionu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr (Ivan Zrinjski)

Foto printscren Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track