(VIDEO) ŠOKANTNO OTKRIĆE BBC: Amerikanci TAJNO izvlačili džihadiste iz Rake, krvnike evakuisali specijalnim konvojima!
Foto: AP

razotkrivena prevara

(VIDEO) ŠOKANTNO OTKRIĆE BBC: Amerikanci TAJNO izvlačili džihadiste iz Rake, krvnike evakuisali specijalnim konvojima!

Planeta -

U svojoj reportaži BBC je otkrio mračnu tajnu vezanu za pobedu pobunjeničkih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i međunarodne koalicije predvođene SAD-om nad Islamskom državom (ID) u Raki.

Stotine boraca ID evakuisano je iz razorenog grada u sklopu tajnog dogovora između zaraćenih strana, zajedno sa njihovim porodicama. U konvoju dugom nekoliko kilometara svoje utočište su našli i brojni strani džihadisti, zajedno s tonama municije i oružja. U početku su svi negirali svoju upletenost u dogovor.

Amerikanci, inače najveći vojni saveznici lokalnih kurdskih snaga, nisu želeli u početku da komentarišu. Kako tvrdi BBC, ni Kurdi nisu bili raspoloženi da kažu ša se tačno dogodilo.

Naime, 14. oktobra, posle oslobađanja Rake, konvoj od gotovo 50 kamiona i 13 autobusa, koji je angažovao SDF, zajedno s više od sto vozila ID izišao je iz Rake prevozeći izuzetno opasne putnike i teret - od 250 do 500 boraca ID, oko 3500 članova njihovih porodica koji su im poslužili kao živi štit, kao i tone njihovog ličnog oružja i municije.

Kako je posvedočio vozač kamiona Abu Favzi, SDF je zaposlio njega i druge vozače za evakuaciju, obećavajući im hiljade dolara koje navodno još nisu dobili. Obmanuli su ih da će prevoziti samo civile i da će put trajati najviše šest-sedam sati.

Umesto toga, put preko pustinje do teritorija ID na istoku Sirije trajao je tri dana i oštetio im osovine i motore kamiona, a i oni sami su jedva izvukli živu glavu.

"Nismo hteli da iko ode", rekao je pukovnik Rajan Dilon, portparol operacije Inherent Resolve, koalicije država protiv ID, i dodao da " to ide u srž naše strategije i saradnje s lokalnim vođama na terenu. Sve se svodi na Sirijce - oni su ti koji se bore i umiru, donose odluke o operacijama.

Dok je zapadnjački oficir prisustvovao pregovorima, oni nisu učestvovalii u raspravama. Pukovnik Dilon, međutim, tvrdi da su Raku napustila samo četvorica stranih boraca i sada su u pritvoru SDF-a, sirijskih pobunjenika predvođenih kurdskim borcima. BBC, ipak, otkriva i drugu stranu priče. Abu Musab Hutaifa bio je jedan od najpoznatijih likova u Raki kao šef obaveštajne službe ID. On je bio u konvoju na putu izvan grada 12. oktobra. Ali sada je iza rešetaka, a njegova priča odražava poslednje dane smrvljenog kalifata.

Islamska država nikad ne pregovara. Ubice bez kompromisa - to je neprijatelj koji igra po drugačijim pravilima. Međutim, u Raki, saterani u ugao, iscrpljeni i u strahu za svoje porodice, borci ID su seli za pregovarački sto pod pretnjom američkih bombi.

"Vazdušni napadi su su trajali gotovo 10 sati. Ubili su oko 500 ili 600 ljudi, boraca i njihovih porodica. Nakon 10 sati ponovno su započeli pregovori. Oni koji su prvo odbacili sporazum promenili su svoje mišljenje. I tako smo napustili Raku", kaže Abu Musab Huthaifa.

Tri su prethodna pokušaja pregovaranja o mirovnom sporazumu propala. "POneli smo naše lično oružje i ostavili iza sebe sva teška oružja. Ali ionako nismo imali teška oružja", kaže Abu Musab.

Sada u zatvoru na tursko-sirijskoj granici, on je otkrio detalje o onome što se događalo konvoju kada je sigurno stigao na teritoriju ID. Kaže da je konvoj otišao u sela istočne Sirije, nedaleko od granice s Irakom. Hiljade su pobegle, kaže on.

Pokušaj bega Abu Musaba služi kao upozorenje Zapadu zbog pretnje oslobođenih iz Rake. Kako je jedan od najzloglasnijih džihadista mogao pobeći kroz neprijateljsku teritoriju i gotovo izbeći zarobljavanje?

U svakom slučaju, ako su navedena svedočanstva o evakuaciji tačna, ona su direktno suprotna tvrdnjama zvaničnika koalicije i zapadnih država, koje su u više navrata insistirale na likvidaciji svih stranih boraca ISIS-a. Još u maju, američki ministar odbrane Džejms Matis rekoa je da je borbu protiv ID u Siriji i Iraku ''rat uništenja'' i naglasio: ''Naša namjera je da strani borci ne prežive borbu kako se ne bi vratili kući u severnu Afriku, u Evropu, Ameriku, Aziju, Afriku. Nećemo im to dozvoliti.''

Kurir.rs/BBC

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja