Najnovije vesti

DA LI JE BLIZU KRAJ HAOSA U ZIMBABVEU? Posle vojnog udara pregovori stigli do krajnje tačke, evo šta se očekuje!
Foto: EPA, Foto: EPA

MUGABE NEĆE S VLASTI

DA LI JE BLIZU KRAJ HAOSA U ZIMBABVEU? Posle vojnog udara pregovori stigli do krajnje tačke, evo šta se očekuje!

Planeta

Analitičari ocenjuju da su pregovori o povlačenju dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea u Zimbabveu "uglavnom stigli do krajnje tačke".

U toj afričkoj zemlji i dalje traju tihi pregovori o rešenju političke krize i izvesnom kraju višedecenijske vladavine predsednika Mugabea. Mugabe je od juče u kućnom pritvoru pošto je vojska preuzela kontrolu nad zemljom.

Noks Čitijo, saradnik u afričkom programa britanskog instituta Četam Haus, upozorava da su spekulacije i dalje velike ali da izgleda da je Katolička crkva uključena u pregovore s vojskom i Mugabeom. On je rekao da je cilj mirna i organizovana tranzicija. "Ono što je jasno je da je sad pitanje sati ili dana pre nego što se on povuče", rekao je Čitijo.

Očevici su potvrdili da su videli da se kroz ulice glavnog grada Hararea kreće kolona Mugabeovih vozila. Čitijo je rekao da vojska želi dostojanstven odlazak za Mugabea koji vlada zemljom od njenog sticanja nezavisnosti od vladavine bele manjine 1980. godine. Rekao je da ne zna gde će oboleli 93-ogodišnji Mugabe otići ali da će za izbor destinacije verovatno biti uzeto u obzir njegovo posustalo zdravlje.

Predsednik susedne Južne Afrike Džejkob Zuma rekao je danas da je suviše rano da se zauzme neki čvrst stav o Zimbabveu i da će politička situacija "vrlo skoro da se razjasni". Zuma je rekao da ne želi da spekuliše o Zimbaveu gde dugogodišnjeg predsednika Mugabea vojska drži u kućnom pritvoru i množe se pozivi da se on skloni. Zuma je pozvao na mirno rešenje sadašnje situacije.

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...