(VIDEO) MUGABE ODLAZI U ISTORIJU: Vojska moćnom Krokodilu predala Zimbabve na tacni
Foto: AP

očekivano

(VIDEO) MUGABE ODLAZI U ISTORIJU: Vojska moćnom Krokodilu predala Zimbabve na tacni

Planeta -

Iako su generali zimbabveanske vojske tvrdili da su izveli vojsku i tenkove na ulice Hararea kako bi se rešili kriminalaca u vrhu države koji su uzrok patnji i kako nije reč o vojnom puču, sada je već prilično jasno da je decenijama dugoj diktaturi Roberta Mugabea došao kraj.

Na to ukazuje i činjenica kako da se u Harare iz inostranstva, gde se lečio od tumora, vratio i Morgan Cvangirai, vođa opozicione stranke Pokret za demokratske promjene MDC-T. Prema tvrdnjama iz obaveštajne zajednice, vojna hunta stvarno planira da prepusti upravljanje zemljom civilima, ali ne Mugabeu, i ne samo njegovoj stranci Zanu-PF koja je i sada duboko podeljena.

S jedne strane u stranci su Mugabeovi lojalisti, a sa druge su pristalice potpredsednika Mnangagve čija je smena i podstakla intervenciju vojske. Upravo ovoj frakciji vladajuće stranke vojska planira da poveri upravljanje državom, ali ne samostalno. Prema svemu sudeći, vlast će biti predana svojevrsnoj koaliciji Zanu-PF i MDC-T, kojom bi upravljao dvojac Mnangagve-Cvangirai.

U toku su pregovori o formiranju tranzicione vlade i sada će u sve biti uključena i opozicija. U svakom slučaju, Mugabeov odlazak sa scene već je definisan i tu nema puno raspravljanja – kažu predstavnici opoziciju.

Uprkos podeli vlasti, nema nikakve sumnje da Mnangagve postaje verovatno najmoćniji čovek Zimbabvea. Iako je i do sada imao odlične odnose s vojskom, generali su insistiranjem na koaliciji sa opoziciom liderima otvorili prostor za lakše kontrolisanje civilnih vlasti, čime su osigurali da njihove povlastice neće ni u kojem slučaju biti dirane.

Mugabe neće lako prihvatiti ovakav razvoj događaja ali nema praktično nikakve poluge vlasti na raspolaganju jer je dobar deo sigurnosnog aparata, policija i tajna služba, razoružan.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track