STARI LIDER OSTAO USAMLJEN: Mugabeu na sednicu došlo samo 5 ministara, ostalih 17 ga smenjuje
Foto: EPA

I DALJE NE DA VLAST

STARI LIDER OSTAO USAMLJEN: Mugabeu na sednicu došlo samo 5 ministara, ostalih 17 ga smenjuje

Planeta -

HARARE - Na sednici ministara koju je sazvao predsednik Zimbabvea Robert Mugabe danas se pojavilo samo pet ministara i državni tužilac, dok je 17 ostalih ministara odabralo da prisustvuje sastanku o planu za opoziv 93-godišnjeg lidera.

Ovaj sastanak je prvi koji je Mugabe sazvao od kako je prošle srede vojska intervenisala u Zimbabveu, uz masovne zahteve da se Mugabe povuče sa vlasti.

Vladajuća partija ZANU-PF juče je jednoglasno odlučila da pokrene proces smene predsednika. Članovi partije složili su se da danas počnu proces smene na zasedanju parlamenta, iako je i Mugabe sazvao za danas sednicu vlade.

Portparol stranke Simon Mojo je rekao da je ZANU-PF i zvanično obavestila predsednika Zimbabvea da je smanjen sa položaja lidera stranke. On je rekao i da će stranka danas podneti predlog za smenu Mugabea s obzirom da je istekao rok, koji mu je stranka dala da ode sa vlasti.

Još jedan zvaničnik ZANU-PF Pol Mangvana izjavio je da će parlamentu Zimbabvea biti potrebna dva dana da smeni predsednika Mugabea. Prema njegovim rečima, oni će danas podneti predlog za smenu i oformiti komitet, a sutra će glasati o smeni.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track