(VIDEO) JOŠ JEDAN DAN ŽIVOTA: 44 člana nestale podmornice imaju zalihe kiseonika za još samo 24 sata!
Foto: EPA

JEZIVO

(VIDEO) JOŠ JEDAN DAN ŽIVOTA: 44 člana nestale podmornice imaju zalihe kiseonika za još samo 24 sata!

Planeta -

Iako je mirno more olakšalo potragu za nestalom argentinskom podmornicom "San Huan", sa 44 članova posade nije pronađen nikakav trag koji bi otkrio njenu lokaciju.

Zabrinutost raste jer su zalihe kiseonika na njoj pri kraju. Podmornica, koja je napravljena u Njemačkoj, ima kiseonika za nedelju dana. Kako je isplovila u prošlu sredu što znači da su zalihe na samom kraju ako je potonula ili nije mogla da izroni na površinu.

Podmornica je iz Ushuaie, najjužnijeg grada na svetu krenula u matičnu luku Mar del Plata i nalazila se oko 300 kilometara od obale kad je prijavila kvar na električnim instalacijama i poslala poslednji put svoju lokaciju.

"Svaki dan koji prolazi sve je kritičniji zbog zaliha kiseonika", rekao je komandant mornarice Gabriel Galeaci.

U potragu za nestalom podmornicom uključilo se desetine brodova i aviona iz Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila. Potragu su otežavali talasi visoki do osam metara i snažni vetrovi, a vreme se poboljšalo u utorak.

Postparol mornarice Enrike Balbi rekao je novinarima da danas moraju maksimalno da iskoriste bolje vreme jer se sutra ponovno očekuju nepovoljne vremenske prilike.

Argentinski brodovi u ponedeljak su objavili da su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili signale, međutim dan kasnije argentinska mornarica je objavila da ti zvuci ne potiču sa nestale argentinske podmornice.

Kurir.rs/ NBC njuz

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track