VRATIO SE I PREDOMISLIO: Hariri privremeno povukao ostavku na mesto premijera
Foto: AP

OPŠTI HAOS U LIBANU

VRATIO SE I PREDOMISLIO: Hariri privremeno povukao ostavku na mesto premijera

Planeta -

BEJRUT - Libanski premijer Saad Hariri, koji se sinoć vratio u Bejrut, rekao je da privremeno povlači ostavku koju je pre tri sedmice dao dok je bio u Saudijskih Arabiji, što je izazvao političku krizu u Libanu.

Hariri kaže da se sastao s predsednikom zemlje Mišelom Aunom i obrazložio mu odluku da podnese ostavku, ali ga je ovaj zamolio da je "zamrze dok ne održe dodatne konsultacije". Predsednik Aun insistira na tome da Hariri ostavku podnese lično, ako je već odlučan da je podnese, što znači da podozreva da je premijer bio pod pritiskom.

foto: AP

Predsednik Aun je tražio od Haririja da zamrzne ostavku

Hariri je u subotu otišao iz Rijada u Pariz zatim u Kairo da bi kasno sinoć vratio u Bejrut gde će, kako je najavio, obrazložiti razloge svoje ostavke. Neočekivano podnošenje ostavke podstaklo je spekulacije da je Saudijska Arabija primorala Haririja na povlačenje, kao i navode da ga drži zatočenog.

Saad Hariri je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi šiitske ekstremističke grupe Hezbolah. Ta vlada je bila duboko podeljena između onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvođenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbolahom.

Kada je podneo ostavku 4. novembra, Hariri je optužio Hezbolah da drži Liban kao taoca i nagovestio da postoji zavera za atentat na njega.

Kurir.rs/BBC/Tanjug/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track