(VIDEO) SPRSKA HAUBICA ĆE GOSPODARITI BLISKIM ISTOKOM: Za Noru zainteresovana uticajna arapska zemlja
Foto: Youtube screenshot/Dung Train

naš ponos

(VIDEO) SPRSKA HAUBICA ĆE GOSPODARITI BLISKIM ISTOKOM: Za Noru zainteresovana uticajna arapska zemlja

Planeta -

"Nora“ je jedan od najprodavanijih izvoznih proizvoda srpske namenske industrije, koju već poseduju Mjanmar, Kenija i Bangladeš. Po svemu sudeći, za nju su zainteresovani i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisustvovali su testiranju samohodne haubice "NORA B-52“, kalibra 155 mm.

Bila je to prilika da se jedan od najboljih proizvoda i inovacija odbrambene industrije Srbije prikaže partnerima u Emiratima.

Ova samohodna top-haubica namenjena je za vatrenu podršku sopstvenih jedinica, koju ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima na velikim daljinama.

Vojni analitičar Andrej Mlakar za Sputnjik kaže da se "Nora“ s razlogom smatra ponosom srpske odbrambene industrije.

"Nora je jedan od najprodavanijih izvoznih proizvoda srpske namenske industrije, koju već poseduju Mjanmar, Kenija i Bangladeš. Po svemu sudeći, za nju su zainteresovani i Ujedinjeni Arapski Emirati, s obzirom na to da je jedan primerak u verziji M-15 prebačen za testiranje na tom tržištu. Ovo je prvi put da je na području zone Bliskog istoka testirana ova samohodna top-haubica, čiji razvoj datira još od 2003. godine, sa manjim ili većim modifikacijama“, objašnjava Mlakar.

Prema njegovim rečima, "Nora" je u Emiratima testirana kako bi se proverilo da li odgovara zahtevima tog područja.

"Testirani su upotreba topa i domet projektila, koji je u ovom slučaju bio 140 kilometara. Testirana je i balistička zaštita samog vozila, kao i njegovo kretanje i ponašanje na visokim temperaturama. Ovo je, inače, prvi put da se radila analiza i provera borbene sposobnosti same haubice u pustinjskim uslovima. Važno je istaći i da bi naredne godine jedna baterija ’Nora‘ trebalo da prvi put uđe i u naoružanje Vojske Srbije“, ukazuje Mlakar.

Kako kaže, procenjuje se da je oko 30 primeraka "Nore“ dosad prodato Mjanmaru, Keniji i Bangladešu.

"Bangladeš je najveći korisnik, oni su naručili negde malo više od dve baterije i veoma su zadovoljni njihovom upotrebom, posebno u specifičnim uslovima koji tamo vladaju. Pre svega, dosta je vlažno zemljište, sa velikim brojem močvara, ali oni su izuzetno zadovoljni, i zasad nismo imali nijednu reklamaciju“, ističe Mlakar.

Interesantno je, dodaje Mlakar, da smo dosad vršili konvertovanje ruskog topa kalibra 130 mm u kalibar 155 mm, ali da smo sada u Velikoj Plani izgradili posebnu kovnicu gde sami izrađujemo cev kalibra 155 mm.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 13 epizoda: Ovo je srpska “armata”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track