(FOTO, VIDEO) GODIŠNJICA SMRTI KUBANSKOG REVOLUCIONARA: Kastro je vladao sam i prkosio velesilama 50 godina
Foto: EPA

6 DECENIJA VLADAVINE BRAĆE KASTRO

(FOTO, VIDEO) GODIŠNJICA SMRTI KUBANSKOG REVOLUCIONARA: Kastro je vladao sam i prkosio velesilama 50 godina

Planeta -

Kuba je mirno obeležila prvu godišnjicu smrti Fidela Kastra, krećući se tako prema istorijskoj tranziciji koja će za manje od 100 dana okončati šest decenija vladavine braće Kastro.

U skladu s njegovim prezirom prema kultu ličnosti, nije predviđena nikakva velika svečanost kojom bi se odala počast tom nezaobilaznom junaku Hladnog rata, koji je umro u 90. godini.

U Havani će se u subotu veče održati bdenje ispred univerziteta. Moguća poseta Raula Kastra Santjagu da Kubi, gde je zakopan pepeo njegovog starijeg brata, još nije zvanično potvrđena.

foto: EPA

Poslednjih nedelju dana širom zemlje organizovani su brojni "politički i kulturni" događaji kojima se obeležava godišnjica "fizičke smrti" oca Kubanske revolucije. Tako žele da naglase da je Fidel, iako mrtav, i dalje prisutan u duhu generacija Kubanaca koji ne znaju ni za šta drugo osim njega.

foto: EPA

Širom zemlje poslednjih dana su se pojavili plakati i natpisi na zidovima "Fidel živi" ili "Mi smo Fidel", dok radijske i televizijske stanice emituju novu himnu "Lovor i maslina" u interpretaciji popularnog kubanskog pevača Raula Toresa.

Obožavan, ali i osporavan, Fidel Kastro vladao je Kubom sam prkoseći američkoj velesili gotovo 50 godina, da bi 2006. prepustio vlast svojem bratu Raulu.

foto: EPA

Majkl Šifter, predsednik instituta Međuamerički dijalog iz Vašingtona, nije, međutim, iznenađen što prva godišnjica njegove smrti prolazi bez velike pompe.

"I dalje postoji veliko poštovanje za Fidela i njegova postignuća (...), ali on je otišao s dužnosti pre više od deset godina, dakle, sećanje na njega i pozitivni aspekti njegovog nasleđa polako se gube, a Kubanci su suočeni s grubom stvarnošću", rekao je.

foto: AP

Ekonomska situacija na Kubi je i dalje bila zabrinjavajuća. Ove godine se očekuje rast od samo 1 odsto, nakon prošlogodišnje recesije (0,9 odsto), zbog smanjenih isporuka nafte iz Venecuele.

Ekonomske reforme su zastale, a uragan Irma, koji je u septembru poharao ostrvo i usmrtio 10 ljudi, kao i nedavno zahlađenje američke politike prema toj zemlji nimalo ne bude optimizam.

foto: Profimedia

Ove nedelje se na Kubi održava i prvi krug lokalnih izbora, mesec dana sa zakašnjenjem zbog uragana Irme. Ti izbori prvi su u nizu izbora koji bi krajem februara trebalo da dovedu do smene Raula Kastra (86) s čela zemlje.

Predsednik od 2008. posle dvogodišnjeg prelaznog razdoblja, mlađi brat Kastro je najavio da će dužnost da prepusti nekome iz nove generacije.

Za sada se smatra da najviše izgleda ima njegov prvi potpredsednik i drugi čovek u vladi, Migel Dias-Kanel (57).

Međutim, Raul Kastro će i dalje ostati na čelu svemoćne Kubanske komunističke partije do idućeg kongresa stranke predviđenog 2021. Tada će imati 90 godina.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track