(UZNEMIRUJUĆE) OVAJ VIDEO SU KRILI 10 GODINA: Najzad objavljeno kako se divljački ubijaju kitovi na Antarktiku
Foto: Youtube/Printscreen

SUROVI JAPANCI

(UZNEMIRUJUĆE) OVAJ VIDEO SU KRILI 10 GODINA: Najzad objavljeno kako se divljački ubijaju kitovi na Antarktiku

Planeta -

Australija je objavila uznemirujuće snimke ilegalnog japanskog lova na kitove u području Antarktika posle petogodišnje pravne bitke s aktivistima.

Brod australijskih carinika snimio je ilegalni japanski lov u 2008. godini, ali je Kanbera odbila da to objavi "jer mogli da se naruše odnosi s Tokijom". Australijska vlada napokon je prisiljena da objavi šokantne snimke posle dugogodišnje borbe za pravo na informacije organizacije "Si šepard".

Video snimljen 31. januara 2008. godine prikazuje japanske ribare kako harpunima gađaju kitove u Južnom okeanu, a zatim ih vuku na brodove dok su još živi. Direktor organizacije Si šepard u Australiji, Džef Hensen, naglasio je da se radi o "divljačkom lovu u utočištu za kitove, koji umiru sporom i bolnom smrću". Japan je 1986. godine potpisao moratorij na kitolov Međunarodne komisije za kitolov (IWC), ali koristi rupu u zakonu koja dopušta ubijanje životinja u svrhu naučnih istraživanja. Objavljeni snimak bio je deo dokaza prikupljenih za Međunarodni sud koji je japanski lov na kitove proglasio ilegalnim.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bili su razočarani što nisu videli kitove, sledećeg momenta morski džin im je zaklonio sunce!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track