LAVROV AMERICI: Kažite ako tražite izgovor da uništite Severnu Koreju, mi ne prekidamo veze s Pjongjangom
Foto: EPA/Justin Lane

OTVORENO

LAVROV AMERICI: Kažite ako tražite izgovor da uništite Severnu Koreju, mi ne prekidamo veze s Pjongjangom

Planeta -

MOSKVA - Rusija je danas odbila poziv SAD da prekine sve ekonomske i diplomatske veze sa Severnom Korejom posle najnovije raketne probe, pozvala na pregovore i poručila Vašingtonu da otvoreno prizna ako mu je namera da uništi tu zemlju.

"Ne slažemo se. Više puta smo ponavljali da je pritisak sankcijama istrošen i da sve rezolucije o sankcijama govore o neophodnosti pokretanja političkog procesa i pregovora", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

On je naveo da Amerikanci to ignorišu, što je "velika greška".

"Nedavni koraci SAD deluju kao da im je cilj da izazovu Pjongjang na oštre akcije. Izgleda kao da se sve radi da bi Kim Džong-un pobesneo", izjavio je šef ruske diplomatije.

Pošto je Severna Koreja u sredu lansirala novu raketu, SAD su pozvale sve zemlje, a posebno Kinu, da prekinu diplomatske i ekonomske veze sa Pjongjangom. Takođe, ambasadorka SAD u UN Nik Hejli zapretila je na sednici Saveta bezbednosti "potpunim uništenjem" severnokorejskog režima "u slučaju rata".

"Amerikanci treba svima da objasne šta žele da postignu. Ako žele da pronadju povod za uništenje Severne Koreje, neka tako otvoreno kažu i neka to potvrdi njihova vrhovna komanda", rekao je Lavrov.

Rusija i Kina zagovaraju dijalog sa Severnom Korejom na osnovu mape puta definisane u Moskvi i Pekingu.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Justin Lane

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo kako su kažnjeni učenici iz Aranđelovca koji su maltretirali devojčicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track