(VIDEO) UJEDINJENI MARSOVSKI EMIRATI: Neviđeni snimak arapske kolonije na Crvenoj planeti
Foto: Youtube screenshot/Mars 2117

strava

(VIDEO) UJEDINJENI MARSOVSKI EMIRATI: Neviđeni snimak arapske kolonije na Crvenoj planeti

Planeta -

Zanimljivi snimak virtualne stvarnosti koja izgleda kao da je izvučen iz najnovije video igre prikazuje viziju Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi trebala da izgledati njihova planirana kolonija na Marsu, gde bi roboti živeli zajedno sa ljudima.

Stvarno fascinantni video nudi iskustvo futurističkog grada u 360 stepeni.

i pruža dosad najdetaljniji uvid planirane marsovske baze, piše Dejli mejl.

Ovaj video objavljen je u sklopu strategije Dubaia Mars 2117, čiji je cilj da za 100 godina imaju funkcionalno naselje na Marsu.

Video započinje pozdravom holografskog predstavnika Ujedinjene marsovske vlade, koji vam poželi dobrodošlicu u vaš drugi dom.

Grad Mudrosti, prvo ljudsko naselje na Marsu, opremljen je laboratorijima, univerzitet, neboderima, prekrasnom arhitekturom i predstavlja dom 600.000 stanovnika.

Tokom sedam minutne ture putujete sa površine planete u brojne velike kupole u kojima se nalaze razne građevine. Video prikazuje hiperlup prevozni sistem, kao i razne vrste robota, letećih vozila, biljaka i ljudi.

Kako bi u potpunosti uživali u videu morate ga gledati pomoću VR naočara. Ali čak i bez toga, video i dalje deluje impresivno.

Šeik Muhamed bin Rašid, kopredsjednik i vladar Dubaia, bio je jedan od prvih koji je proverio ovo iskustvo.

“Slanje ljudi na druge planete već je dugo ljudski san” rekao je o ovom projektu još u februaru. “Naš je cilj da UAE predvodi međunarodnu akciju kojom bi se ti snovi ostvarili.”

Grad je deo 100-godišnjeg plana koji se zasniva na rastu nove svemirske industrije.

Godine 2020. planirano je lansiranje prve međuplanetarne misije jedne muslimanske zemlje, sonde koju će lansirati UAE.

Letelica bi trebala ući u orbitu oko Crvenog planeta 2021., na 50-godišnjicu osnivanja Emirata. Tamo bi sonda trebala da vršiti naučna promatranja marsovske atmosfere i tražiti tragove vode.

Planove za grad na Marsu UAE su prvi put objavili u februaru ove godine, na Svjtskom samitu vlada u prisutnosti predstavnika 138 vlada.

Kako bi simulirali život na Marsu, Dubai je u rujnu objavio kako gradi 135 milijuna dolara vrijedan ‘Marsovski naučni grad’.

Grad će biti površine 176.515 kvadraatnih metara biće najveća simulacija svemirskog grada ikad. Projekt će biti dom timu naučnika koji će živeti tamo godinu dana, vršiti eksperimente i tražiti hranu, vodu i energiju potrebnu za održanje života na Marsu.

Grad će imati napredne laboratorije koji će simulirati marsov teren i negostoljubivu okolinu.

Sastojati će se od više kupola, koje će biti izgrađene korištenjem “inovativnih građevinskih tehnika”.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track