I TEREZA MEJ PROTIV TRAMPOVE ODLUKE: Priznavanje Jerusalima kao prestonice neće doprineti miru
Foto: Reuters

ISTORIJSKI DAN

I TEREZA MEJ PROTIV TRAMPOVE ODLUKE: Priznavanje Jerusalima kao prestonice neće doprineti miru

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej ne slaže se sa odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu, saopštio je danas portparol Mejove.

"Ne slažemo se sa odlukom SAD da prebace svoju ambasadu i priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela. Verujemo da to ne pomaže miru u regionu", saopštio je portparol.

Predstavnici međunarodne zajednice izrazili su u prvim reagovanjima posle odluke Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela, zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzija u regionu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

foto: AP

"Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Gutereš posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Francuska ne podržava "unilateralnu" Trampovu odluku i pozvao na smirivanje situacije širom regiona.

"To je odluka za žaljenje. Francuska ne odobrava tu odluku koja ide protiv međunarodnog prava i svih rezolucija Saveta bezbednosti UN", rekao je Makron novinarima u Alžiru.

Tramp je danas objavio da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela, ignorišući upozorenja arapskih i evropskih lidera.

Američki predsednik je, ipak, dodao da SAD priznaju da konkretne granice izraelskog suvereniteta u Jerusalimu treba da budu rešene u pregovorima o konačnom statusu.

Pre Trampovog obraćanja u Beloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje, koje bi moglo da potekne od ovakve odluke.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track