Najnovije vesti

RADIOAKTIVNI OBLAK NIJE STIGAO IZ RUSIJE: Izvor radijacije mnogo bliži Srbiji!
Foto: AP/Ilustracija

RUSKE VLASTI završilE ispitivanja

RADIOAKTIVNI OBLAK NIJE STIGAO IZ RUSIJE: Izvor radijacije mnogo bliži Srbiji!

Planeta

Ruske vlasti saopštile su danas da kompleks Majak nije izvor radioaktivnog zagađenja otkrivenog u Evropi krajem septembra ove godine, javile su agencije.

"Kompleks Majak ne može biti izvor radioaktivnog zagađenja rutenijumom 106", rekao je na konferenciji za novinare Vladimir Boltunov, šef posebne komisije koju je osnovala kompanija Rosatom. Prema njegovim rečima, rezultati pregleda osoblja koje radi u Majaku ne pokazuju nikakve promene u njihovom organizmu .

"Od 1. avgusta do 30. novembra nije bilo havarija ni problema u radu postrojenja i u tehnološkom procesu. U atmosferu nije ispuštena veća količina radioaktivnih materija od propisane", naveo je.

 

Ruska meteorološka služba Roshidromet saopštila je 20. novembra da je krajem septembra na jugu Urala, blizu kompleksa Majak, postrojenja za obradu nuklearnog goriva, izmerena "izuzetno visoka" koncentracija rutenijuma 106, proizvoda fisije u nuklearnoj industriji.

Naučno komisija u saopštenju ističe i da je nivo rutenijuma 106 izmerena na jugu Urala bila 100 do 1.000 puta manja od dozvoljene i da nije opasna za zdravlje. On takođe navodi da je nivo rutenijuma u Rumuniji "mnogo viši od onoga izmerenog u Rusiji".

 

"Komisija je zabrinuta zbog nedostatka informacija o mogućim uzrocima te neuobičajeno visoke koncentracije rutenijuma 106 u Rumuniji", navedeno je u saopštenju.

 

Kurir.rs / tanjug

Foto AP/Ilustracija

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Šešelj preti samoubistvom zbog Haga!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...