TOTALNI ŠOK IZ SEVERNE KOREJE: Pao dogovor koji svi očekuju!
Foto: Profimedia i Fonet, Foto: Profimedia, Fonet

POSLE FLETMANOVE POSETE

TOTALNI ŠOK IZ SEVERNE KOREJE: Pao dogovor koji svi očekuju!

Planeta -

Severna Koreja i Ujedinjene nacije postigle su dogovor da komuniciraju na redovnoj bazi nakon posete pomoćnika generalnog sekretara UN Džefri Feltmana Severnoj Koreji.

Kako se navodi u saopštenju UN, Feltman i severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong-ho složili su se da je trenutna situacija na Korejskom poluostrvu najopasniji problem po bezbednost na svetu.

Feltmanova poseta Severnoj Koreji usledila je usred visokih tenzija između Severne Koreje, Južne Koreje, Japana i SAD, a kako se navodi predstavnik UN je kazao predstavnicima severne Koreje da se problem može rešiti samo diplomatskim putem.

Feltman je kazao i da postoji hitna potreba za sprečavanjem pogrešnih proračuna i otvaranja kanala kako bi se smanjili rizici sukoba, ali i za implementacijom svih rezolucija UN.

On je ujedno i prvi zvaničnik UN koji je posetio Pjongjang od 2012. godine, a kako prenosi Glas Amerike po povratku na aerdrom u Pekingu nije želeo da iznosi detalje razgovora, dok su državni mediji u Severnoj Koreji objavili da njegova poseta doprinosi razumevanju između Pjongjanga I UN.

Feltman, koji je i najviše rangirani američki diplomata u UN, otišao je u Pjongjang posle poslednjeg lansiranja interkontitentalne balističke rakete za koju Severna Koreja tvrdi da može da dobaci i do SAD.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia i Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track