SKANDALOZNE MERE U AFRIČKOJ DRŽAVI: Hoće da hapse trudne devojčice, a silovatelje dece pomilovao sam predsednik
Foto: Profimedia

ljudska prava u minusu

SKANDALOZNE MERE U AFRIČKOJ DRŽAVI: Hoće da hapse trudne devojčice, a silovatelje dece pomilovao sam predsednik

Planeta -

Tanzanijski aktivisti su optužili državne zvaničnike da promovišu kulturu kršenja ljudskih prava posle vesti o dva slučaja silovanja dece, koja su se poklopila sa pozivima sa vrha da se uhapse trudne devojčice koje još uvek idu u školu.

Predsednik Tanzanije, Džon Magufuli, nedavno je pomilovao dvojicu muškaraca osuđenih za silovanje desetoro dece, uzrasta između 6 i 8 godina, zajedno sa hiljadama drugih zatvorenika.

Vesti o njihovom puštanju iz zatvora izašle su uporedo sa pozivom jednog od tanzanijskih zvaničnika za hapšenjem trudnih devojčica. Kao opravdanje, navedeno je da će taj korak naterati devojčice da svedoče protiv onih sa kojima su zatrudnele. Ovo je bilo praćeno ranijim predsednikovim pozivima da se trudne devojčice isključe iz škole.

Muškarci koji su pušteni iz zatvora su pevač Nguzu Viking, poznat pod nadimkom Babu Seja, i njegov sin Džonson Ngazu, poznatiji kao Papi Koča.

Oni su pomilovani posle 13 godina provedenih u zatvoru. Osuđeni su 2003. za silovanje dece u jednoj osnovnoj školi.

"Dok predsednik Magufuli vrši pomilovanja osuđenih silovatelja dece, drugi pozivaju da se trudne devojčice uhapse i odvode na sud. Tanzanijski lideri promovišu kulturu kršenja ljudskih prava gde se kažnjavaju mlade žrtve seksualnog nasilja, dok se nasilnici puštaju na slobodu", rekla je Fazija

Muhamed, direktor afričkog odeljenja organizacije Jednakost Odmah.

Ona je istakla da mere izbacivanja iz škole često uzrokuju da žrtve silovanja ili seksualne prinude ne uspevaju da se uhvate u koštac sa problemom toga ko je kriv za njihovu trudnoću.

"Neprihvatljivo je da se osuđenici koji su maltretirali decu šetaju slobodno po odluci predsednika, koji pritom negira pravo na obrazovanje žrtava ako postanu trudne", dodala je.

Petrider Pol, iz tanzanijske organizacije Mladi za Promene, rekao je da pomilovanja šalju užasnu poruku seksualnim nasilnicima i potcenjuje njihove žrtve.

"To je potpuno je nepošteno prema žrtvama ovih zločina i šalje lošu poruku izazivačima nasilja da mogu lako da se izvuku", istakao je.

Magufuli, koji je došao na vlast 2015., popularan je u zemlji i ima nadimak "buldožer", zbog svog energičnog pristupa izgradnji puteva tokom svog prethodnog mandata kao ministra građevine.

Njegov rat protiv korupcije doneo mu je divljenje sa raznih strana. Ipak, u poslednje vreme je na meti kritika zbog svojih nastojanja za gušenjem slobode medija, civilnog društva i opozicije.

Kurir.rs/The Guardian

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track