NAJOPASNIJI ASTEROID DO SADA VEČERAS PROLEĆE PORED ZEMLJE: Nosi ime po grčkom božanstvu koje krije jezivu priču
Foto: Profimedia

PUTUJUĆI ARMAGEDON

NAJOPASNIJI ASTEROID DO SADA VEČERAS PROLEĆE PORED ZEMLJE: Nosi ime po grčkom božanstvu koje krije jezivu priču

Planeta -

Asteroid 3200 Feton večeras će nam biti najbliže još od 1974. godine.

Ogromni asteroid na putu je ka Zemlji i u subotu uveče će projuriti pored nas. NASA tvrdi da nema razloga za brigu jer iako je 'potencijalno opasan', ovaj asteroid će proći na sigurnih 10,3 miliona kilometara udaljenosti.

Ipak, ovo je najmanja udaljenost na kojoj će nam ovaj asteroid biti još od 1974. godine. Pošto se nalazi na izrazito eliptičnoj putanji, sledeći put će nam se opet ovako približiti 2093. godine.

Iako će proći dovoljno daleko, u astronomskim terminima ovo je prilično blizu i zbog toga asteroid i ima ocenu 'potencijalne opasnosti'. Pritom treba imati na umu i da se radi o steni prečnika 5 kilometara i to da je Feton treći najveći potencijalno opasni asteroid u blizini Zemlje.

Astronomi su dosad identifikovali većinu velikih asteroida koji se nalaze blizu nas, a radi se o objektima većim od kilometra i ni jedan nije na putu da se sudari sa Zemljom.

Situacija je znatno opasnija kod asteroida prečnika iznad 140 metara, a zasad ih je otkriveno tek 50 odsto.

Asteroid koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine bio je prečnika "samo" 20 metara, a na kraju je povređeno 1000 ljudi. U poređenju s tim Feton bi napravio krater prečnika 65 kilometara i dubine od 1 kilometar.

"Objekat veličine Fetona bio bi razoran za nas", rekao je planetarni naučnik Dan Durda za NBC. Dodaje da bi prašina i hemijska jedinjenja nakon tog udara mogli da ohlade planetu i potpuno unište ozonski omotač. Feton je u prošlosti bio i veća pretnja, ali pošto je često prolazio pored Sunca, izgubio je značajan deo svoje površine.

Asteroid je dobio ime po grčkom mitu o Fetonu. Feton je sin Helija i Okeanide Klimene ili nimfe Rode. Odrastao je u Etiopiji, na dvoru kralja Meropa, svog očuha. Kad je stasao za ženidbu, Klimena je otkrila sinu da je njegov pravi otac Helije. Mladić se od tada hvalisao božanskim poreklom, ali Zevsov sin Epaf nije verovao njegovim rečima.

Feton je bez razmišljanja zatražio da jedan dan upravlja zlatnim Sunčevim kočijama, kako bi svima dokazao da je Helije zaista njegov otac. Međutim, nije znao kako da zauzda krilate konje.

foto: Youtube/Printscreen

Da bi spasao svet od vatre, Zevs je munjom ošinuo Fetona i on je, kao sjajna zvezda, preleteo preko neba i strmoglavio se u reku Eridan.

Sahranile su ga hesperidske nimfe.

Kako su njegove sestre Helijade danonoćno plakale, Zevs ih je iz samilosti preobrazio u topole, a njihove suze u ćilibar. Pripovedalo se da je Mlečni put nastao od vatre koju je Feton izazvao na nebu i da je nesrećnog mladića Zevs iz samilosti preneo u sazvežđe Kočijaša.

(Kurir.rs/24sata.hr)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Spektakularna šetnja svemirom! Astronaut NASA ledbi, a Zemlja mu kao na dlanu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track