(VIDEO) RUSKI PILOTI KOJI SU ŠTITILI PUTINA:  Krenuli smo na rutinski let, tek kad smo prišli avionu ŠOKIRALI SMO SE!
Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

NISU NI ZNALI!

(VIDEO) RUSKI PILOTI KOJI SU ŠTITILI PUTINA: Krenuli smo na rutinski let, tek kad smo prišli avionu ŠOKIRALI SMO SE!

Planeta -

Piloti ruske avijacije, koji su ispunjavali borbene zadatke u Siriji, ispričali su su da im je tog dana samo rečeno da treba da doprate avion do avio-baze Hmejmim i da brinu o njegovoj bezbednosti.

"Bio je običan dan, bili smo dežurni. Stigao je zadatak da se prati avion vojno-saobraćajne avijacije", ispričao je jedan od pilota za ruske Vesti. Tek kad su se približili letelici, shvatili su da je reč o avonu broj jedan.

"To je tako izvanredan događaj u karijeri pilota!", još uvek su oduševljeni.

Pilot je rekao da u tom trenutku nije video Putina kroz prozor, jer mu je smetalo sunčevo svetlo. Ipak, kasnije, na televiziji, piloti su videli reportažu i saznali da je predsednik njih video i da ih je pozdravio.

"Video sam na televiziji da je mahao rukom i da je video da ga pratimo", ispričao je pilot i dodao da ne očekuje nikakvu nagradu za to što je radio svoj posao. Ministarstvo odbrane je, međutim, saopštilo da je šef države naložio da se vojnicima koji su ispunjavali borbene zadatke u Siriji izrazi zahvalnost. Među njima su i oficiri koji su štitili predsednika u Hmejmimu.

Tokom svoje velike konferencije za medije u četvrtak, 14. decembra, Putin je ukazao na to da su spuštanje i sletanje najopasniji prilikom leta iznad teritorije borbenih dejstava. Upravo u tom trenutku avion može da postane meta raketa. Putin je objasnio da su piloti svojim avionima štitili njegov: mlaznice borbenih aviona se zagrevaju jače nego kod civilnih aviona, što ometa navođenje projektila sa zemlje.

"Piloti nisu jednostavno leteli pored, prilikom sletanja su se spustili niže. Mlaznice borbenih letelica se više zagrevaju, oni su u suštini prikrivali toplotni trag našeg aviona", ispričao je Putin.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track