(FOTO) SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU TAJNI PROJEKAT: Evo šta Kina ubrzano gradi na veštačkim ostrvima!
Foto: Profimedia

sporna ostrva

(FOTO) SATELITSKI SNIMCI OTKRIVAJU TAJNI PROJEKAT: Evo šta Kina ubrzano gradi na veštačkim ostrvima!

Planeta -

Satelitski snimci koje je nedavno napravila AMTI otkrili su da je Kina "u tišini" napravila čitavu mrežu trajne vojne infrastrukture na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru.

Nova mreža vazdušnih baza, radarskih tornjeva i protivraketnih sistema nalazi se na 29 hektara ostrva Spartli i Parcelskim ostrvima oko kojih je Kina u sporu sa nekoliko azijskih zemalja, otkriva Američka inicijativa za transparentnost azijskog pomorstva (AMTI)

U iste svrhe, u pomenutom regionu Kina je u prethodnom periodu već napravila nekoliko novih veštačkih ostrva, poput onih na Misčif grebenu, Atole Subi i Fajeri Krosu, a sada je ušla u završnu fazu izgradnje projekta konstrukcije infrastrukture neophodne za potpuno funkcionalne vazdušne i pomorske baze, navodi se u izveštaju AMTI.

Na Fajeri Kros grebenu je najviše izgrađeno u 2017. godini. Snimci iz vazduha pokazuju da su izgrađeni veliki hangari duž aerodromskih pista, ogromsni radarski i komunikacijski tornjevi, skloništa od projektila, kao i ogromne podzemne strukture za koje AMTI pretpostavlja da će biti skladišta za oružje i druge materijale.

Reagujući na ove izveštaje, šef kineske diplomatije Lu Kang rekao je da se nada da će se zemlje koje nisu iz tog regiona suszdržati od podgrevanja tenzija i poštovati napore regionalnih zemalja.

foto: AP / Francis Malasig / Pool

"Potpuno je normalno da Kina mirno gradi i primenjuje neophodnu opremu za odbranu na svojoj teritoriji, koja je deo kineskog suvereniteta" rekao je Lu.

Kurir.rs / Biznis Insajder

Foto: Profimedia

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SVAKA ČAST! Ovako se postavljaju dalekovodi u Sibiru na minus 35 stepeni!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track