ENGLESKI MEDIJI RASKRINKALI LAŽI ZVANIČNOG LONDONA: Ovako su lansirane optužbe o uticaju Rusije na Bregzit, evo i dokaza za to!
Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

PROPAGANDA

ENGLESKI MEDIJI RASKRINKALI LAŽI ZVANIČNOG LONDONA: Ovako su lansirane optužbe o uticaju Rusije na Bregzit, evo i dokaza za to!

Planeta -

Pošto je nemački list Cajt (Die Zeit) otkrio da veliki hakerski napad 2016, koji je oborio internet, nisu izveli ni Rusi ni Severna Koreja, nego tri američka studenta, koja su stvorila takozvani botnet Mirai kako bi zaradili izvođenjem DDoS napada na konkurentske servere, Fajnenšel tajms sad otkriva da su sve priče britanskih političara o ruskom uticaju putem društvenih mreža na ishod Bregzita - obična laž, iako se neprestano ponavljaju u dnevnopolitičke svrhe, počevši od premijerke Tereze Mej, preko ministara do nižih državnih zvaničnika.

Britanci su odlučili da izađu iz Evropske unije jednostavno zato što je većina odlučila da im je tako bolje.

"Britanski istražioci nisu pronašli značajan ruski uticaj na Tviteru pre referenduma o Bregzitu", piše Fajnenšel tajms. Istraživači na Univerzitetu Oksford, predvođeni Vidjom Narajanan, stručnjakom za internet propagandu, zaključili su da je sa samo 105 s Rusijom povezanih naloga na Tviteru pisalo o Bregzitu i objavljivalo izveštaje o njemu uoči referenduma u Velikoj Britaniji. Za dve nedelje objavljeno je 16.000 poruka, ali pitanje je koliko ljudi ih je videlo.

FT otkriva i da je samo oko 0,6 odsto poruka na ruskim portalima Raša tudej (Russia Today) ili Sputnik (Sputnik) imalo haštag #Brexit. A na Jutjubu je uoči referenduma bilo samo 1,4 odsto video-snimaka koji imali veze s ruskim medijima. Predstavnici Gugla kažu da nisu pronađeni nikakvi dokazi o aktivnostima koje su pri referenduma o Bregzitu vođene pod pokroviteljstvom Rusije.

Fejsbuk je prethodno objavio podatke prema kojima je samo jedna internet agencija, povezana s Rusijom, potrošila 97 centi na tri reklame za Bregzit. Ova je “propagandna poruka” pregledana samo 200 puta, piše FT.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track