FRANCUSKI PREMIJER NA UDARU KRITIKA: Iznajmio privatni avion za 350.000 evra kako bi se vratio iz Japana
Foto: AP

SKANDAL

FRANCUSKI PREMIJER NA UDARU KRITIKA: Iznajmio privatni avion za 350.000 evra kako bi se vratio iz Japana

Planeta -

Francuski premijer, Eduard Filip, čija vlada je obećala da će "očistiti" politiku, bio je prisiljen da brani svoju odluku da unajmi privatni avion za 350.000 evra kako bi se vratio kući iz Japana.

Opozicioni političari osudili su taj potez, a nevladina organizacija koja istražuje finansijske prestupe na visokim instancama, optužila ga je za ignorisanje vladinog obećanja o uzornom ponašanju.

Predsednik Emanuel Makron se našao na udaru kritika zbog proslave svog 40. rođendana na posedu kraljevske palate. Njegov kabinet je pokušao da umanji važnost tog saopštivši da su proslavu rođendana platili Makron i njegova supruga.

foto: EPA

Filip je priznao da se vratio s diplomatama u Pariz iz Tokija, iznajmljenim avionom po ceni od 350.000 evra, ali je rekao da je to morao da učini.

"Potpuno razumem iznenađenje i pitanja francuskog naroda", kazao je. "Znali smo da nema komercijalnog leta u vreme kada je trebalo da se vratimo, a znali smo da moramo da se vratimo jer je predsednik putovao u sredu ujutro...", dodao je.

foto: EPA

"Pravilo je, kad god je to moguće, da premijer ili predsednik moraju biti u zemlji... Preuzimam punu odgovornost za tu odluku", rekao je premijer.

Karim Buamran, portparol Socijalističke stranke, napisao je na Tviteru da taj let ukazuje na "amaterizam" vezan za organizacijske sposobnosti Filipovog tima.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track