RAHOJ: Razgovaraću sa novom katalonskom vladom, nema vanrednih izbora u Španiji
Foto: AP/Paul White

nije pominjao puđdemona

RAHOJ: Razgovaraću sa novom katalonskom vladom, nema vanrednih izbora u Španiji

Planeta -

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas da će, nakon vanrednih regionalnih izbora održanih u četvrtak u Kataloniji na kojima su parlamentarnu većinu osvojili separatisti, razgovarati sa novom vladom tog regiona dokle god njeni članovi ne krše španski ustav.

Rahoj je, takođe, odbacio pozive na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Španiji.

Rojters navodi da se Puđdemon ipak nije jasno odredio da li je spreman na razgovor sa bivšim katalonskim liderom Karlesom Puđdemonom, koji je u samoprogonstvu u Briselu i čija je stranka i nakon ovih izbora najveća snaga u okviru partija koje su za nezavisnost Katalonije.

Rahoj je u oktrobru nakon nezakonito organizovanog referenduma i proglašenja nezavisnosti tog regiona smenio katalonsku vladu i otvorio put prevremenim izborima.

Puđdemon je ranije danas izjavio da je spreman da se sastane sa španskim premijerom Rahojem "u Briselu ili u bilo kojoj zemlji u okviru EU, osim u Španiji" gde mu preti hapšenje.

Rojters prenosi da je Puđdemon ovo izjavio dan nakon što su separatisti u Kataloniji obezbedili parlamentarnu većinu na regionalnim izborima.

foto: AP/Virginia Mayo

"Otvoren sam po pitanju sastanka (sa Rahojem) u Briselu ili u bilo kojoj zemlji u okviru EU, osim u Španiji", rekao je Puđdemon u obraćanju iz Brisela prenošenom putem televizije.

AP prenosi da je rekao da su vanredni katalonski izbori otvorili "novu eru" za taj region, poručivši takođe da je vreme za dijalog i politiku i da će se, ako dobije garancije zvaničnog Madrida, vratiti u Španiju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURUR TV VESTI! SRBIJA NE ODUSTAJE OD MLADIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja