SKUPO PLAĆENA TAJNA OBUKA: Evo kako bivši agenti CIA grade špijunsku mašineriju blizu Abu Dabija
Foto: Profimedia

finansiranje ekstravagantnog života

SKUPO PLAĆENA TAJNA OBUKA: Evo kako bivši agenti CIA grade špijunsku mašineriju blizu Abu Dabija

Planeta -

Ujedinjeni Arapski Emirati regrutuju bivše službenike Centralno obaveštajne agencije (CIA) i američke vlade u nameri da sačine profesionalno obaveštajno telo po ugledu na vodeće zapadne agencije.

UAE se dugo oslanjao na zapadne zemlje kada su informacioni kapaciteti u pitanju, ali sada plaćaju izdvajaju velike sume novca pri angažovanju bivših službenika američke obaveštajne službe da bi izgradili svoje špijunske kapacitete.

Detalji o obuci nedaleko ode Abu Dabija uključuju dnevne seminare i razne druge praktične aktivnosti, a sledeće nedelje organizuju naprednu obuku o stvaranju tajnih identiteta prilikom preuzimanja funkcija u ambasadama.

Bivše zvaničnike CIA i američke vlade, Emirati su privukli su obećanjima o profitnoj karijeri, koje uključuju instruktorske plate do 1000 dolara dnevno i finansiranje ekstravagantnog načina života.

Ključna figura iza sve ozbiljnijeg treninga je Lari Sančez, bivši zvaničnik obaveštajne službe koja je pokrenula kontroverzno partnerstvo između CIA-e i njujorškog policijskog odeljenja za praćenje američkih muslimana.

Podigla se pravna pitanja o tome na koji način Vašington treba da kontroliše bivše agente koji traže visoko plaćene poslove u inostranstvu, odajuči ono što su naučili na intenzivnoj i skupoj obuci plaćenoj o trošku poreskog obveznika SAD-a.

Jedna od državnih kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata koja upravlja ugovorima o obaveštajnim informacijama, trenutno je pod istragom FBI-a.

FBI je izjavio da za medije ne komentarišu tekuće istrage.

Kurir.rs/Foreign Policy

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) INSTANT PRAVDA! Oteli ženi pare sa bankomata, a onda se pojavio razorni osvetnik!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja