MUŽ ANGELE MERKEL OTKRIO NEPOZNATE DETALJE ŽIVOTA U ISTOČNOJ NEMAČKOJ: Nikad nisam planirao da pobegnem, to nije dolazilo u obzir!
Foto: Profimedia

Nije mu bilo svejedno

MUŽ ANGELE MERKEL OTKRIO NEPOZNATE DETALJE ŽIVOTA U ISTOČNOJ NEMAČKOJ: Nikad nisam planirao da pobegnem, to nije dolazilo u obzir!

Planeta -

Joakim Zauer, penzionisani hemičar i suprug nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je da nikad nije planirao da napusti komunističku Istočnu Nemačku ili da ode u inostranstvo i ne vrati se u zemlju.

"Tek od septembra 1988. godine bilo mi je dopušteno da putujem, godinu pre nego što su otvorene granice", rekao je Zauer.

"Moja deca su imala 12 i 14 godina u to vreme. Ilegalnim odlaskom rizikovali ste život što nije dolazilo u obzir, nisam ta vrsta čoveka", dodao je on.

Naveo je da se nije otvoreno suprotstavljao vladajućoj Socijalističkoj jedinstvenoj stranci Nemačke, ali je ispričao jedan događaj iz tog doba.

"U tekstu za zidne novine, podredio sam zahteve stranačkog vođstva meritokratiji. Drugim rečima, izvrnuo sam službenu ideologiju. Posle dva sata, novine su nestale sa zida. Ponekad sam se oslanjao na spontanost, otvorena sam osoba koja kaže šta misli o nekim stvarima, izjavio je Zauer.

Zauer, koji ima dvoje dece iz prvog braka, radio je na berlinskom univerzitetu Humboldt, a u oktobru je stekao status profesora emeritusa.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RUSI NAM VRATILI MESO ZARAŽENO OPASNOM BAKTERIJOM?! Jedemo li namirnice koje nisu uništene?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja