(VIDEO) POTPUNO UNIŠTENJE: U Mosulu nema nijedne čitave građevine, a obnova će koštati čitavo bogatstvo
Foto: AP

KATASTROFA

(VIDEO) POTPUNO UNIŠTENJE: U Mosulu nema nijedne čitave građevine, a obnova će koštati čitavo bogatstvo

Planeta -

Skoro četiri kilometra duž zapadne obale reke Tigar gotovo da nema nijedne čitave građevine.

Uske ulice Starog grada u Mosulu je natrpani pejzaž polomljenog betona i metala. Na svakom kvadratnom metru u tom gradu leži oko tone šuta, čiji je dobar deo pomešan sa eksplozivom i neeksplodiranim spravama.

Tri godine rata sa ekstremistima Islamske države dovele su do uništenja ogromnih delova severnog i zapadnog Iraka, za čiju obnovu će, kako procenjuje vlada u Bagdadu, biti potrebno oko 100 milijardi dolara.

foto: AP

Najrazoreniji grad je Mosul, gde, prema procenama Ujedinjenih nacija, oko 40.000 kuća treba ponovo izgraditi ili obnoviti.

Oko 600.000 stanovnika ne može da se vrati u grad, u kome je nekad pre sukoba živelo oko dva miliona ljudi.

Biće potrebne godine da se raščiste ruševine, a Mosul je samo delić slike ruševina koje su za sobom ostavili ekstremisti Islamske države.

Iračka vojska i koalicija predvođena SAD uspela je da otera ekstremiste širom zemlje ali cena pobede je previsoka. Irak očekuje da u obnovi pomognu Saudijska Arabija i druge zalivske zemlje, kao i Iran.

Ujedinjene nacije obnavljaju delove infrastrukture u dvadesetak iračkih gradova, ali novac za to predstavlja delić onoga što će biti potrebno.

Trampova administracija saopštila je da neće da plati masovnu obnovu.

foto: AP

Većina urađenih stvari dogodila se kao rezultat pojedinaca koji su ličnu ušteđevinu iskoristili da obnove kuće i prodavnice najbolje što mogu.

Skoro svakom mestu ili gradu koji su držali islamisti potrebna je obnova u manjem ili većem stepenu.

2,7 miliona Iračana se vratilo u mesta iz kojih su pobegli zbog ekstremista i borbi, ali da više od tri miliona ne može da se vrati u svoje domove i da se nalazi po kampovima.

Korupcija i oštre verske podele čine stvari još težim. Područja sa najviše uništenih građevina i infrastrukture su većinski sunitska, dok u vladi u Bagdadu dominiraju šiiti.

Strahuje se da, ako sunitska populacija oseti da je napuštena i ostavljena da se bori za sebe u razorenim gradovima, oklevanje može da dovede do nove

generacije ekstremista.

Ako se Mosul ne obnovi to će dovesti do ponovnog rađanja terorizma, zaključio je predsednik opštine Mosul i savetnik za rekonstrukciju provincije Ninive Abdulsatar el Habu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track