ZATVORI SA 5 ZVEZDICA: U Francuskoj će u ćelije uskoro instalirati fiksne telefone!
Foto: Profimedia

privid normalnog života

ZATVORI SA 5 ZVEZDICA: U Francuskoj će u ćelije uskoro instalirati fiksne telefone!

Planeta -

U 178 francuskih zatvora će, u naredne tri godine, biti uvedeno 50.000 fiksnih telefonskih linija, što znači da će zatvorenici u skoro svakoj zatvorskoj ćeliji uskoro moći da obavljaju privatne telefonske razgovore, s tim da će im na raspolaganju biti samo brojevi koje prethodno odobri sudija ili zatvorska uprava.

Odluku o uvođenju telefona u zatvore ministarka pravde Nikol Belube donela je na osnovu eksperimeta sprovedenog od leta 2016. u zatvoru Monmedi u Mezu, navode danas francuski mediji.

U tom zatvoru 290 zatvorenika već ima ličnu fiksnu liniju i više ne moraju da telefoniraju sa govornica koje se nalaze u unutrašnjem dvorištu za šetnju ili u hodnicima, koji su česti bučni i prepuni. Zatvorenici mogu imati do 20 kontakata u imeniku.

Cilj ove mere je da se omogući veći pristup telefonima i poboljša poverljivost telefonskih razgovora "kako bi se pospešilo održavanje porodičnih veza i sprečila samoubistva".

Trenutno, vreme za telefoniranje je ograničeno na nekoliko sati dnevno, a u nekim zatvorskim ustanovama postoji samo jedan telefonski aparat na 100 zatvorenika, što dovodi do tenzija između njih.

U Monmediju, rezultati eksperimenta su se pokazali kao veoma ohrabrujući jer se, posle godinu i po dana, broj telefonskih poziva utrostručio, a vreme razgovora po zatvoreniku se udvostručilo, prema podacima zatvorske uprave.

Tu je još jedan pozitivan efekat nove mere - za 31 odsto opala je upotreba mobilnih telefona, koji su inače u zatvoru zabranjeni.

Pojedini su, međutim skeptični u pogledu dozvoljenih telefonskih razgovora zatvorenika, ukazujući na mogućnost zloupotrebe, dok zatvorska uprava ističe da se svaki poziv registruje i nadzire, te da će, u slučaju uočenih kršenja pravila, biti preduzete kaznene mere.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO NIJE SIDNEJ, NJUJORK NI LONDON! Najspektakularniji novogodišnji vatromet priredili RUSI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja