OVO SE NEĆE DOPASTI AMERICI: Pakistan odbacio dolar u trgovini s Kinom, sada koristi juan!
Foto: Marcus Harrison - Concept / Alamy / Alamy / Profimedia

preokret

OVO SE NEĆE DOPASTI AMERICI: Pakistan odbacio dolar u trgovini s Kinom, sada koristi juan!

Planeta -

ISLAMABAD - Centralna banka Pakistana je najavila da će umesto dolara koristiti juan u bilateralnoj trgovini i investicijama sa Kinom samo dan pošto je američki predsednik Donald Tramp kritikovao Pakistan na Tviteru.

Samo 24 sata posle Trampovih optužbi da Islamabad štiti teroriste i posle pretnje da će mu SAD obustaviti finansijsku pomoć, ta južnoazijska država je izgleda odlučila da se zbliži s drugom najvećom svetskom ekonomijom - Kinom, prenosi američka mreža Si-En-Bi-Si.

Istog dana kada je Tramp napao Pakistan, reagovao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Geng Šuang, koji je rekao da je Pakistan "uložio velike napore i žrtve u borbi protiv terorizma" i pozvao međunarodnu zajednicu da "to i prizna".

"Pakistan i SAD godinama imaju slabu vezu, ali je veliki zaokret nedavno napravila Kina. Zvanični Peking je zaista naporno radio na učvršćivanju postojećih odnosa sa Pakistanom, u kom su realizovane značajne investicije u sklopu inicijative 'Pojas i put'", izjavio je regionalni direktor za Aziju Ekonomist intelidžens junita, Simon Baptist.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Iloustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track