(VIDEO) LEDENI PAKAO OKOVAO SAD: Zabeleženo minus 40 stepeni, evo koliko može da se izdrži na otvorenom
Foto: EPA

jezivo

(VIDEO) LEDENI PAKAO OKOVAO SAD: Zabeleženo minus 40 stepeni, evo koliko može da se izdrži na otvorenom

Planeta -

Talas polarne hladnoće i obilne padavine odgovorne su za najmanje 18 smrtnih slučajeva u poslednjih nekoliko dana.

Veći deo istočne obale SAD-a probudio se u subotu ujutro sa polarnom hladnoćom i opasno niskim temperaturama, dok se to područje oporavlja od velike mećave koja je proteklih dana donela obilan sneg i jake vetrove.

Od severne Floride preko Njujorka do Nove Engleske, desetine miliona ljudi naći će se tokom dana pod udarom hladnog talasa sa temperaturama do 40 stepeni ispod nule.

“To može biti vrlo opasno”, rekao je meteorolog Dan Pjdinovski. “Bilo koji nezaštićeni deo kože može da smrznuti u roku od nekoliko minuta”, dodao je on.

Talas polarne hladnoće događa se dok komunalne službe čiste saobraćajnice i ulice od mećave koja je istok SAD-a pogodila u četvrtak i petak, prisilivši vlasti da zatvore stotine škola, glavne aerodrome i železničke veze.

Pre nego što je prestala u petak, prva veća snežna oluja u 2018. donela je sa sobom vetrove brzine 113 km/h, snežne nanose od više od pola metra u delovima savezne države Mejn i oko 40 centimetara u Masačusetsu, objavio je nacionalni meteorološki zavod.

Oluja nazvana “ciklonskom bombom” zbog naglog pada vazdušnog pritiska, privukla je ledeni vazduh sa severa i tako donela novi hladni talas.

Talas polarne hladnoće i obilne padavine odgovorne su za najmanje 18 smrtnih slučajeva u poslednjih nekoliko dana, uključujući petoro poginulih u Severnoj Karolini i troje u Teksasu.

Gradovi od Hjustona do Bostona pojačali su napore za zbrinjavanje beskućnika u skloništa. Vlasti tvrde da je zbog izloženosti hladnoći umrlo troje beskućnika u Teksasu.

Oko 500 pripadnika Nacionalne garde mobilisirano je zbog pomoći hitnim službama uzduž istočne obale, uključujući 200 u Njujorku.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ciklon bomba pogodila Ameriku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track